
 

 

Opinion No. [29-79]  

March 21, 1929  

TO: Office of the Attorney General of New Mexico  

SCHOOLS -- Power of boards to contract.  

OPINION  

I have your letter of the 19th instant requesting an opinion touching the legality of a form 
of teacher's contract used by the former County Board of Education of San Juan County 
and a copy of which you enclose with a letter from Ora B. Douglass, superintendent of 
schools of San Juan County.  

By section 804 of Chapter 148, Laws of 1923, it is provided among other things that the 
county board of education shall have supervision and control of all rural schools "* * * 
with the power to employ and discharge all teachers and all school employees of said 
schools subject to the limitations herein otherwise provided."  

The board of education in matters of contract has only such powers as have been 
delegated by the legislature and cannot by contract, upon its own initiative, enlarge or 
diminish such powers. The members of such board, in matters of contract, have not the 
same freedom in their official capacity that they possess individually. Schools are 
established by the state in the interests of the state and inhabitants, are supported by 
public taxation, and are under legislative control, except in so far as that control is 
delegated to boards. Questions of rights of boards and of teachers have in many 
instances been brought into the courts for adjudication. Among decisions handed down 
may be found principles expressed in such terms as: "Every contract made with a 
teacher includes by implication the statutory provisions for dismissal, and in the 
absence of statutory provisions includes the implied power of the board to dismiss for 
adequate cause." "But conversely the terms of the statute favorable to the teacher are 
likewise written into the contract and a school board will not be permitted to circumvent 
a statute providing for dismissal for cause, only, by including in the contract the power to 
dismiss arbitrarily without cause." "Proceedings for the dismissal of a teacher are 
frequently regulated by statute and consequently depend on the wording of the 
particular statute in force." "The procedure as to complaint, notice and hearing, provided 
by statute for the dismissal of a school teacher, must be followed to make a dismissal 
valid."  

Section 1105, Chapter 148, Laws of 1923, as amended by Sec. 20, Chapter 73 of the 
Laws of 1925, is as follows:  

"Sec. 1105. No board of education, county school superintendent or board of school 
directors, or any member of such boards, shall discharge a teacher without granting to 
such teacher full hearing and the right of appeal to the State Board of Education."  



 

 

Turning now to the form of contract submitted, we find in the third paragraph, with other 
things, this language: "The said Teacher agrees * * * to preserve in good condition and 
order the school house, grounds, furniture, apparatus, library, and such other property 
as may come under the immediate supervision of said teacher." The idea intended to be 
covered by this provision was no doubt perfectly proper, but the language employed 
probably goes farther than the intention. It certainly is permissible to require the teacher 
to show proper interest in, and to put forth all due efforts for the preservation of school 
buildings, grounds and equipment. The language above quoted, however, seems to 
make the teacher an insurer, and to avoid that construction, should be modified.  

In the last paragraph on page 1 of the contract form, we come to a more perplexing and 
more serious question, in that it is there stipulated, in effect, that the board may 
arbitrarily and without cause stated discharge a teacher on 30 days notice and the 
teacher is required to sign a waiver of notice of charges or hearing for appeal and 
furthermore, if notice of termination of contract be given by the teacher, she is fined an 
amount equal to one month's salary for the giving of such notice. These provisions, 
being in contravention of the powers conferred upon the board and in contravention of 
the rights and privileges secured to teachers by statute, as above shown, are improperly 
written into the contract.  

It is recommended that the form of contract be revised in keeping with suggestions 
herein made.  


