
 

 

Opinion No. [29-63]  

May 3, 1929  

TO: Office of the Attorney General of New Mexico  

PUBLIC MONIES -- To be paid to treasurer and disbursed only after being 
appropriated. Departments limited to monies appropriated.  

OPINION  

I am just in receipt of your letter of even date calling my attention to the custom which is 
apparently followed by a number of departments of the state government, of paying for 
the printing of the laws governing their respective departments from the contingent 
funds of their offices and, after selling copies of such printed laws, to reimburse their 
contingent funds with the fees collected by such sales. You ask me whether or not any 
such department can spend the fees so collected in addition to the amount appropriated 
by law for the contingent fund of such department, and also whether or not the treasurer 
should accept any such money so collected and deposit same in the contingent fund of 
any such office or department.  

In reply thereto I beg to call your attention to section 2 of chapter 76 of the Laws of 
1923, known as the Public Moneys Act, wherein it is provided that it shall be the duty of 
any officer or person in charge of any state agency receiving any moneys in cash or by 
check, draft or otherwise, for or on behalf of the state or any agency thereof from any 
source, with certain exceptions which do not apply here, to forthwith deliver or remit the 
same to the state treasurer. Hence, it is not only legal but is absolutely incumbent upon 
any department of the state government receiving moneys as aforesaid, to forthwith 
deposit same with the state treasurer.  

By section 30, article 4 of the Constitution of New Mexico it is provided that, except 
interest or other payments on the public debt, money shall be paid out of the state 
treasury only upon appropriation made by the legislature, and by the provisions of 
section 7 of chapter 187 of the Laws of 1927, the General Appropriation Act under 
which we are now operating, it is provided that:  

"* * * no department shall spend in any year more than the amount appropriated for that 
year. * * *"  

and by section 1 of the said act, certain specified sums of money are appropriated for 
the contingent, office and traveling expenses of the various departments.  

Bearing the foregoing in mind it will be seen at a glance that if any department, through 
the same of printed copies of their laws, etc., the expenses for which are undoubtedly a 
proper charge against their respective contingent funds, realize from said sales a sum 
of money which, when deposited to the credit of their contingent funds, thereby raises 



 

 

the amount of such contingent fund to a sum greater than the amount appropriated 
therefor by the legislature, then, in that event, they cannot draw on or spend the said 
excess amount without violating the provisions of said section 7 of chapter 187, Laws of 
1927, above quoted and the provisions of section 30 article 4 of the Constitution.  

Trusting that the foregoing gives you the information you desire, I am.  


