
 

 

Opinion No. [29-72]  

August 12, 1929  

BY: J. A. MILLER, Assistant Attorney General  

TO: Miss Ruth F. Garnes, County Superintendent of Schools, Mosquero, New Mexico.  

SCHOOLS -- Teachers' rights under contract.  

OPINION  

Reference is made to yours of the 8th instant, in which you ask our opinion relative to a 
situation which has arisen in your county.  

In your letter you state that a district for which a teacher has already been employed 
upon the recommendation of the district and with whom a contract has been signed has 
petitioned for a truck route to a consolidated school. This, you think, falls within the 
provisions of Section 805 of the School Code and also constitutes breach of contract 
with the teacher, who you say is an experienced teacher with First Grade Certificate. 
You also say that the district so petitioning has an excellent building, warm and well 
lighted.  

Because of the limited information furnished by your letter, I may not get the correct 
viewpoint. You refer to a petition for a truck route. I do not see that this falls at all within 
the provisions of Section 805 of the School Code which provides a procedure for the 
consolidating of schools. If what is sought is really a consolidation, you are right in 
holding that no consolidation can be effected this year. A petition for a consolidation 
must be filed between January 1 and April 1 and submitted to a vote.  

If after a favoring vote the County Board of Education should order the consolidation, it 
then could not become effective until July 2 next following the making of such order.  

The right of a school board to discharge a teacher rests in part upon the law and maybe 
within limitations controlled by the provisions of the contract such board has made with 
the teacher. A board, however, having contracted with a teacher, may not discharge 
such teacher without cause nor without a hearing. See Section 1105 of the School 
Code. When we say "without cause" we mean, of course, some dereliction, failure of 
qualification or breach of contract on the part of the teacher, which would justify the 
board in terminating the contract. A mere change of plan on the part of the board would 
not constitute a cause.  

I have been unable to find any specific statutory authority for the making of contracts for 
the transportation of pupils. I assume that boards act under the general powers entering 
into such contracts and there are various provisions in the statutes for including the 
costs of transportation in the budget.  



 

 

I hope your difficulties may be solved without complication.  


