
 

 

Opinion No. [29-74]  

April 2, 1929  

BY: J. A. MILLER, Assistant Attorney General  

TO: Mr. J. F. Macon, President, Board of Education, Texico, New Mexico.  

SCHOOLS -- Elections -- Sec. 120-903, Code 1929.  

OPINION  

This will acknowledge receipt of yours of the 28th ult. in which you ask an opinion as to 
the legality of an election held for the purpose of electing two members of the Board of 
Education of the Municipal District No. 2 in your county. You state that this election was 
advertised by posting notices in various places in the town of Texico on February 9, and 
that the election was held on Monday, Feb. 11, the result being that now doubt exists as 
to its legality.  

Section 903 of the School Code, as applicable to municipal schools, provides that the 
board shall be composed of five members, and Sec. 904 is as follows:  

"Section 904. On the second Tuesday of February in each odd numbered year, the 
qualified electors of the district and the territory attached thereto for school purposes 
shall elect at large two or three members of said board, as the case may be, to succeed 
those now holding office whose terms expire. Said elections shall be held, conducted, 
returned and canvassed as in cases of elections of officers in the respective 
incorporated cities, towns and villages, except that no registration shall be required."  

From the section just quoted you will see that the election is to held on the second 
Tuesday of February in each odd numbered year, that it shall be held and conducted as 
in cases of the elections of officers in incorporated cities, towns and villages, except that 
no registration is required.  

The statute governing the conduct of elections for officers in municipalities is found in 
Chapter 68 of the Laws of 1921, paragraph 1 of which is in part as follows:  

"* * * the proclamation for all municipal elections shall be signed by the mayor and 
attested by the clerk of such municipal corporation, and such proclamation shall be 
published once a week for two successive weeks, the last insertion thereof to be at least 
one day before the date of said election, in the English language, or in both English and 
Spanish, if directed by the corporate authorities of such municipality, in one newspaper 
in said municipality to be selected by the City Council or Board of Trustees of such 
municipality; and Provided further, that in municipalities where there is no newspaper 
published that such proclamation of election shall be posted in at least five public places 



 

 

within the corporate limits of said municipality for a period of at least eight days before 
the date of such election."  

From the above, you will see that the election was not held on the day prescribed by 
statute, neither was the notice required by statute given, from which we are forced to 
the conclusion that the election was void.  

It is suggested that you apply either to your county school superintendent or to the 
district attorney of your district as to further procedure in this matter.  


