
 

 

Opinion No. [29-85]  

August 3, 1929  

BY: J. A. MILLER, Assistant Attorney General  

TO: James N. Bujac, Assistant District Attorney, Carlsbad, New Mexico.  

SCHOOLS -- Bond election, when; transportation of pupils.  

§ 120-702, § 120-1203, § 120-1422, Code 1929.  

OPINION  

Reference is made to your letter of July 25th in which you request an opinion upon 
certain matters affecting schools, as follows:  

1. You say that after the voting of school bonds and the advertising thereof for sale, the 
County Board of Education and Treasurer were permanently enjoined by the court from 
proceeding further with the bond issue, and you ask:  

(a) Will it be necessary to hold a bond election again in said District?  

In order to answer this intelligently one should have more information than that 
furnished in your statement inasmuch as you do not advise upon what ground or 
grounds the injunction is based. However, in any event, it would appear that bonds may 
not be sold as a result of that election, and before bonds may be issued and sold a new 
election will have to be held.  

Your next two questions are (b) "If so, how soon may this be done?" and (c) "What is 
the earliest date that the Petition may be presented to the Board of County 
Commissioners?" The answer to each of these questions is to be found in section 702 
of the School Code, which provides that to initiate the right to issue bonds, a petition in 
duplicate asking for the calling of an election must be filed between January 15th and 
May 31st, both inclusive, and which section ends with the proviso that not more than 
one such election shall be held in any two consecutive years.  

If the decision of the court in the injunction suit was based on a finding that no election 
was held, even though attempted, I am of the opinion that the two year limitation would 
not apply, it appearing to me that that proviso was to prevent the repeated holding of 
elections in which an adverse vote had been recorded. If the difficulty arose from some 
omission or mistake in procedure, making it necessary for the court to hold that a valid 
election had not been held, I believe that another attempt might be made without waiting 
a full two years. However, since to initiate an election petitions must be filed between 
the dates January 15th and May 31st, no further election could be held this year.  



 

 

Under section (d) you ask how the expenses of advertising the bonds, sale of which has 
been enjoined by the court, may be paid since the bonds were not sold and no funds 
obtained thereby. The answer to this will depend upon the state of your finances and 
such arrangement as you may be able to make with the Educational Auditor. You 
probably have no fund included in the budget for this year which would include this item. 
If, however, you have a balance in some fund in excess of what was estimated as 
needed, you may be able to arrange with the Educational Auditor for a transfer of such 
amount as may be necessary. If you have no such balance, you should endeavor to get 
the item into the budget now being prepared, and I fear that you have delayed too long 
to be able to do this. It is suggested that you take it up with the Educational Auditor.  

As a second division of your letter, you ask whether the County Board of Education or 
the Municipal Board of Education is required by law to furnish transportation or school to 
children when there are eight children or more living more than three miles from school 
in the District, and further, does establishing a school in each district, regardless of the 
size of the District fulfill the duty imposed upon said Board by law.  

I find no statute directly requiring boards either to maintain schools or to provide for the 
transportation of pupils. Section 4840 of the Code provides that a board of directors 
may maintain more than one school in its district for the better accommodation of the 
patrons of said district. By the provisions of that section the county superintendent may 
consolidate school districts on petition, and is also empowered to disorganize a district 
whenever the number of persons of school age within such district has been reduced 
below fifteen, from causes over which the county superintendent does not have control, 
and when such conditions seem likely to remain permanent. Section 4843 provided that 
there should be established in each school district one or more schools. This section 
was later repealed.  

Section 1213 of the School Code provides that in every rural school district and in every 
municipal school district the minimum school term shall consist of at least seven 
months, and provides further, that when school funds permit, school must be 
maintained for at least 140 days.  

By chapter 83, Laws of 1919, it is provided that no rural school district shall be entitled 
to more than one school room for each fifty children, or fraction thereof, of school age 
within the district.  

As to the transportation of pupils, I have been unable to find that the legislature ever 
specifically required school boards to incur such expense other than that the legislature 
has authorized such expense to be included in the school budget. We find reference to 
transportation in lieu of maintenance of school in section 406 of the School Code; again 
in section 604 of that Code we find a provision that the budget item may include 
transportation and repair of trucks and wagons. Chapter 63, Laws of 1929, also permits 
this item to be included in the school budget.  



 

 

By section 1203 it is provided that children who otherwise would be required by the 
compulsory education law to attend are excused from such attendance if they reside 
more than three miles from a public school house, and no free public means of 
conveyance furnished.  

Section 1422 prohibits the maintenance of a school or the allowance of a budget in any 
school district unless such school shall have an average daily attendance of at least 
eight pupils, and provides that no budget allowance for the transportation of pupils shall 
be made in any school district unless there are at least eight pupils of school age whom 
it is necessary to transport, and no budget allowance may be made for the 
transportation of pupils residing within three miles of the school building.  

It would seem that with the restrictions indicated in the paragraphs from which quotation 
has been made school boards or county boards now having control may provide 
transportation at public expense, and that such expenditure is sanctioned by the 
legislature without any specific requirement that it be furnished.  


