
 

 

Opinion No. [30-07]  

September 19, 1930  

BY: J. A. MILLER, Assistant Attorney General  

TO: Horton and Gould, Sunshine Building, Albuquerque, New Mexico.  

CERTIFIED PUBLIC ACCOUNTANT -- May receive certificate without examination.  

OPINION  

I have yours of the 15th inst. in which you make reference to sections in chapter 181 of 
the 1921 Legislature, particularly section 6 and 9. You ask to be advised whether or not 
in our opinion a holder of a C. P. A. Certificate from another state, registered in this 
state but without securing from this state a certificate, is guilty of an offense under 
section 9 by using the letters C. P. A. after his name on the firm stationery for the 
purpose of identifying himself as a man skilled in his profession and as being properly 
qualified to serve the business world.  

Chapter 181, Laws of 1921, appears as chapter 108 in the Codification of 1929. 
Provision is made for a state board of accountancy. Section 108-104 makes provision 
for examinations of those desiring to be certified as public accountants and the section 
closes with these words:  

"In the event the board shall waive the examination of any person, as in this act 
provided, a certificate shall likewise be issued to such person upon the payment of the 
fees hereunder."  

Section 108-105 contains provisions having temporary application and now obsolete.  

Section 108-106 provides that the board may in its discretion register the certificate of 
any person who is not a resident of this state and who is the lawful holder of a C. P. A. 
Certificate issued under the laws of another state, etc.  

Note the provision for the granting of a certificate by the board in cases in which the 
board shall waive the examination and the provisions that the board may in its discretion 
register a foreign certificate. This we take to be a waiving of examination and probably 
sufficient in itself in that a foreign certificate being registered thereby gains recognition 
here. However, it appears that in such case the holder of such certificate having had 
examination waived is entitled to a certificate as well upon the payment of the fees 
provided.  

In our opinion the holder of a C. P. A. Certificate from a foreign jurisdiction who has 
secured the registration of his certificate here and thereby waiving of examination is 
entitled to receive a certificate from the state board, and that whether he receives such 



 

 

a certificate or not the registration of his foreign certificate prevents his being guilty of an 
offense under section 108-109 by following his name with the letters C. P. A. and the 
name or abbreviation of the name of his state on such stationery as he may use.  


