
 

 

Opinion No. [30-28]  

September 6, 1930  

TO: Office of the Attorney General of New Mexico  

HABITUAL CRIMINALS -- State to pay expense of return for re-sentence.  

OPINION  

I have your favor of the 5th inst. in which you request an opinion as to whether or not it 
is legal for you to pay the expenses of a county sheriff in retransporting to the 
penitentiary a prisoner who was sent back to his county for re-sentence under the 
Habitual Criminal Act, in view of the fact that the sheriff's expenses for transporting said 
prisoner had already been paid in the first instance.  

At first glance, it would seem that since the State has once paid the expenses of a 
sheriff in transporting a particular prisoner to the penitentiary, it should not be required 
to again pay for such expenses when, perhaps, the re-sentence of such prisoner should 
have been made before he was ever transported to the penitentiary in the first instance. 
However, § 35-4204 of the Code of 1929, provides that:  

"If at any time, either after sentence or conviction, it shall appear that a person 
convicted of a felony has previously been convicted of crimes as hereinbefore set forth, 
it shall be the duty of the district attorney of the district in which such conviction was 
had, to file an information accusing the said person of such previous convictions. 
Whereupon the court, in which such conviction was had, shall cause the said person, 
whether confined in prison or otherwise, to be brought before it * * *,"  

and, this throws a somewhat different light on the situation. You will note from the 
foregoing that the law provides for a re-sentence of a habitual criminal "at any time, 
either after sentence or conviction." This provision was undoubtedly meant to cover 
cases where previous convictions were not known at the time of the original sentence, 
but were discovered perhaps many months subsequent thereto.  

Such being the case, it is obvious that where the prisoner has already been confined in 
the penitentiary on his original sentence, it is not only necessary, but in reality it 
becomes the duty of the court to cause such prisoner, "whether confined in prison or 
otherwise," to be brought before it for re-sentence in conformity with the procedure 
outlined in said § 35-4204 of the Code.  

Therefore, in view of all of the foregoing, I am of the opinion that the State of New 
Mexico should stand the expense of a sheriff in retransporting a prisoner to the 
penitentiary who has been ordered back for re-sentence. Hence, your question must be 
answered in the affirmative.  


