
 

 

Opinion No. [30-21]  

August 14, 1930  

BY: J. A. MILLER, Assistant Attorney General  

TO: Mr. James N. Bujas, Assistant District Attorney, Carlsbad, New Mexico.  

ELECTIONS -- Residence required of electors; duties of registration boards. Sec. 1, Art. 
VII, Const. § 41-210, Code 1929. § 41-217, Code 1929.  

OPINION  

I have yours of the 11th inst. in which you ask the following question:  

"Is a person owning property in New Mexico, and by reason thereof in this State a good 
bit of the time, but who keeps his family and household goods in the State of Texas, 
qualified and entitled to registration and the right to vote in this State?"  

The qualifications of an elector in this state are specified in Article VII, section 1 of the 
State Constitution and again in section 41-210, Codification of 1929, from which it 
appears that every citizen of the United States over the age of twenty-one years who 
has resided in the State twelve months, in the county ninety days and in the precinct in 
which he offers to vote thirty days next preceding the election, with certain exceptions, 
is a qualified elector.  

An examination of the sections to which reference has been made discloses that no 
property qualification exists. The ownership of property or the lack of ownership does 
not enter into the question at all unless perhaps there might be cases in which 
ownership of property and the nature thereof might be some indication of the intention 
of the owner as to residence. It has been held in many states that the term "residence" 
as used in constitutional and statutory provisions relating to the qualifications of electors 
is synonymous with home or domicile, denoting a permanent dwelling place to which a 
party when absent intends to return. A sojourn in the place however long without the 
intention of making it a permanent home will not qualify the sojourner as an elector. One 
must have a residence somewhere and when once established that residence is 
presumed to continue until a new one is established. Neither may one have more than 
one legal residence at one time.  

As you say in your letter, residence being a matter of intent in the mind of the individual 
is hard to prove by extraneous evidence. However, it has been held that one cannot by 
intention alone fix his dwelling place. The word means not only intention to reside in a 
fixed place but also personal presence in that place coupled with conduct indicative of 
such intention. See 20 C. J., page 68, section 26.  



 

 

"Any person who shall willfully make any false statement to the board of registration in 
order to secure the registration of himself or another shall be guilty of a felony and 
punished by imprisonment in the penitentiary for one year."  

Section 41-217, Codification of of 1929.  

Registration boards do not seem to have much option in the case of a person who 
presents himself and takes the necessary oath as to his qualifications as an elector 
although the person who willfully makes a false statement to the board in order to 
secure the registration lays himself liable to prosecution and imprisonment. As you 
observe in your letter, the privilege of franchise is clearly defined by the laws of this 
state. No opinion from this office can change the law in that respect, the constitution 
having fixed the qualifications even the legislature is without authority to change such 
qualifications. Unauthorized registration, of course, does not entitle one to vote. Anyone 
who offers to vote in willful violation of law should be challenged and prosecution should 
follow any unlawful voting.  


