
 

 

Opinion No. [30-98]  

February 4, 1930  

BY: J. A. MILLER, Assistant Attorney General  

TO: Mr. W. S. Moore, Eddy County Abstract Company, Carlsbad, New Mexico.  

SCHOOLS -- Elections for boards to be held only in odd numbered years.  

§ 120-904, Code 1929.  

OPINION  

I have before me yours of the 2nd instant in which you state that the City Council of 
Carlsbad, New Mexico, failed to call an election for school directors to be held in the 
Spring of 1929 and that the old board is holding over. You ask to be advised whether or 
not an election can be held this Spring.  

Your question seems to be answered in section 2 of chapter 138, Laws of 1927, which 
amends paragraph 904, chapter 148 of the Laws of 1923. This section is now 
designated 120-904 of the 1929 Compilation and is as follows:  

"Election. On the second Tuesday of February in each odd numbered year, the qualified 
electors of the district and the territory attached thereto for school purposes shall elect 
at large two or three members of said board, as the case may be to succeed those now 
holding office whose terms expire. Said elections shall be held, conducted, returned and 
canvassed as in cases of election of officers in the respective incorporated cities, towns 
and villages, except that no registration shall be required."  

I am of the opinion that no election is authorized other than that provided for in the 
above section to be held on the second Tuesday of February in each odd numbered 
year.  

Your attention is also directed to section 2 of Article XX of the Constitution of the State 
of New Mexico, which provides that every officer, unless removed, shall hold his office 
until his successor has duly qualified.  

This section should be interpreted in the light of the preceding section which provides 
that every person elected or appointed to an office shall, before entering upon his 
duties, take and subscribe to an oath. Our Supreme Court has held that the incumbent 
of an office is not ousted by an election or appointment of his successor if the person so 
appointed or elected fails to qualify by taking the oath of office.  

I am of the opinion that the board now acting as a hold-over board will have to continue 
as such until the regular election in 1931.  


