
 

 

Opinion No. 31-161  

May 19, 1931  

BY: Frank H. Patton, Asst. Attorney General  

TO: Hon. Frank G. Spraker, Mayor, New Hobbs, New Mexico.  

{*75} Your letter addressed to Mr. Neumann, Attorney General, dated May 15th, has 
been received and inasmuch as Mr. Neumann is out of town I will try to answer your 
questions.  

You first desire information with reference to the appointment of an officer to be present 
at dances within the municipality and state that the Justice of the Peace has appointed 
an officer and that you, as Mayor and acting under an ordinance, also desire to make 
such appointment.  

I can see no particular reason why more than one officer should not be present at these 
dances, if it is desired. However, under Section 81-302 and 81-304 of the 1929 
Compilation, it is the duty of the Justice of the Peace to make such appointment upon 
the recommendation of the one who obtains or secures the license to hold the dance.  

Of course, if the Justice of the Peace believes that the applicant himself is not a 
competent person to preserve order, and such person does not present anyone to act 
as an officer, we believe the Justice of the Peace would be empowered to make such 
appointment upon his own initiative. However, as above stated, if the dance is within the 
limits of the municipality, the trustees and Mayor certainly have the right to render police 
protection as is deemed necessary.  

Your second question is with reference to the payment of fines and you wish to know if 
the clerk should be present at trials in police court, the fines to be paid to him, or if the 
judge has the power to collect these fines himself and pay the money into the City 
Treasury at any time he wishes.  

Paragraph 79-216 of the 1929 Compilation provides that Justices of the Peace, when 
sitting as police judges, shall turn the fines for violation of offenses against ordinances 
of the municipality into the treasury. We believe it is within the power of the police judge 
to make these collections himself if he so desires, as he is the one who is accountable 
and required to render his report, under the law. He certainly does not have the power 
to hold this money in his possession for an unreasonable length of time, and we believe 
that his remittances to the municipal treasury should be made within a reasonable time. 
As to what is a reasonable time, of course, depends upon the circumstances, but, in our 
opinion, under ordinary conditions his remittances should be made to the municipal 
treasury at least within twenty-four hours after the receipt of the fine.  



 

 

In your second letter of the same date you wish to know if you should call an election to 
fill vacancies on the board of trustees. This matter is covered by Section 90-2901 of the 
1929 Compilation, and, under this section, vacancies on the board of trustees are to be 
filled by appointment by the Mayor by and with the advice and consent of the board of 
trustees, and the person so appointed {*76} is to hold office until the election and 
qualification of his successor at the next succeeding municipal election.  

It is my opinion, under this provision, that the appointed members of the board of 
Trustees are entitled to hold their office until their successors have been elected at the 
next succeeding municipal election, and we are unable to see where the Mayor has any 
right or authority to call an election at this time for this purpose.  

Trusting the above has fully answered your questions, I am  


