
 

 

Opinion No. 31-209  

July 15, 1931  

BY: E. K. Neumann, Attorney General  

TO: Mr. James N. Buac. Assistant District Attorney, Carlsbad, New Mexico.  

{*84} Your letter of July 8th makes the following inquiries:  

1. Is a person employed as a jailer by the Sheriff, qualified under the law as a Deputy 
Sheriff?  

2. Would the provision with reference to Deputy Sheriffs being legally qualified voters of 
this state, as set forth in Sec-Sections 33-4412 and 33-4414 apply to county jailers?  

3. Has a sheriff the right to appoint a man as County jailer and finger print expert who is 
not a legally qualified voter of this state?  

4. Is there any authority under the law for the Board of County commissioners, or other 
county officers to employ a person to check personal property and prevent its removal 
from {*85} the county without payment of the tax roll has not been delivtaves thereon in 
cases where ered to the Treasurer; and, if so, from what fund could he be paid?  

1. We can see no reason why a jailer cannot be also a deputy sheriff, if duly appointed 
as such, and that salaries do not exceed the legal allowance. There is no prohibition 
against one person holding two offices, 'if there is no incompatibility. We are unable to 
see any incompatibility in the offices, if the latter can be classed as an officer, of deputy 
sheriff and jailer.  

2. The second question raised must, we believe, be answered in the negative, and 
seriously doubt that under Section 13 of Article 5 of the New Mexico Constitution, which 
is as follows:  

"All district, county, precinct and municipal officers, shall be residents of the political 
subdivisions for which they are elected or appointed."  

The provision, that deputy sheriffs shall be legally qualified voters of the county, is a 
constitutional law. Such law was passed in 1901 long before the adoption of the 
Constitution.  

3. The third question must be answered in the affirmative, for we doubt that any 
requirement other than residence and legal age can be made, for the reasons set forth 
in answering question No. 2.  



 

 

4. Sections 141-421 to 141-426 inclusive, seem to comprise the entire statutory 
provision for distraint of personal property about to be removed out of the state prior to 
the time the tax rolls are completed and in the hands of the County Treasurer. There is 
apparently no authority for the employment of a person to act in the capacity you 
mention in question four of your letter, and so the County Commissioners having no 
such authority are powerless to make the employment. Duties mentioned in the law 
relating to such distraint are placed with the assessor, so that it might be possible for 
the commissioners, if funds are available in the budget for that office, to authorize the 
assessor or his deputy to do such checking, as contemplated by you, allowing only 
necessary traveling and hotel expenses.  


