
 

 

Opinion No. 31-247  

August 24, 1931  

BY: E. K. Neumann, Attorney General  

TO: Mrs. Georgia L. Lusk, Supt. of Public Instruction, Santa Fe, N. M.  

{*99} We have your letter of August 21st, enclosing copy of letter from Miss Anita 
Bergere, County Superintendent of Schools of Santa Fe County.  

Miss Bergere desires information upon questions as follows:  

1. It is desired to know whether the County Board of Education or the County 
Superintendent of Schools has the authority to assign principals and teachers to various 
grades in the individual schools?  

In our opinion, the answer of this question is found in Section 120-804 New Mexico 
Statutes, Annotated, 1929 Compilation, which provides in part as follows: ". . . the 
County Board of Education shall have supervision and control of all rural schools and 
districts and of sites, buildings, equipment and funds of said district, with the power to 
employ and discharge all teachers and all school employees of said school, provided 
that the County Board of Education may, in its discretion, delegate to the County School 
Superintendent the power to employ and discharge all teachers and school employees." 
In our opinion, therefore, the matter of assignment of principals and teachers to various 
grades and the employment of same is vested in the County Board of Education, unless 
such County Board delegates such duties to the County School Superintendent.  

2. It is next desired to know whether the County Board of Education may delegate one 
of its members to employ janitors and wood-haulers without conference and 
recommendation by the Superintendent?  

No doubt the County Board of Education may delegate one of its members to perform 
this service, but in each instance the actions of the individual member in employing 
woodhaulers, janitors and the like should be ratified by the County Board of Education.  

The third question of Miss Bergere's letter calls for a discussion of a question of fact, 
and this office does not, at this time, feel that it should make any attempt to answer 
same.  

We may say however that if anyone wishes to object to the actions of the President of 
the County Board of Education, the individual members of the Board may object before 
the Board to such action and let the Board's decision in the matter be final.  

Trusting the foregoing will prove of some benefit to you and those interested, I am,  



 

 

By Frank H. Patton,  

Asst. Attorney General  


