
 

 

Opinion No. 31-38  

January 29, 1931  

BY: E. K. Neumann, Attorney General  

TO: Mr. John E. Miles, Sec. State Tax Commission, Santa Fe, New Mexico.  

{*37} Your letter of January 28th, requesting an opinion as to whether {*38} or not the 
owner of royalty interest of a producing well is liable to the operator of the well for the 
production tax as provided for in section 97-401, New Mexico Statutes Annotated, 1929 
Compilation has been received.  

Referring to said section 97-401 we find that every owner or operator of any oil or gas 
well which produces oil or gas during any three months period shall at certain specified 
times make and forward a return to the State Tax Commission, said return to cover the 
operation of each oil well and gas well during a certain period, and showing the name 
and address of the owner or operator, the location and description of the property, the 
total quantity of oil and gas produced and on hand at the end of each of such period, the 
current market value at the place of production, and any royalty paid or due on account 
of such production and to whom payable.  

Section 97-402 provides that from this return and from other information available the 
State Tax Commission shall determine the net value of the quarterly output.  

The value under this section is made the market value at such well, less any royalty 
paid or owing the United States or to any Indian tribe or Indian being wards of the 
United States, or the State of New Mexico, less a further deduction of 50% as allowance 
for production costs and amortization.  

In our opinion these two sections must be read together and inasmuch as the first 
section requires the report of the total amount of oil produced, it would seem from 
consideration of the second section that the only exemption by way of royalty would be 
on that part paid or owing the United States or to any Indian tribe or Indian that is a 
ward of the United States, or of the State of New Mexico.  

In other words the value of production is upon the total amount produced less the 
deduction as specified in section 97-402 and we, therefore, advise that the owner of the 
royalty interest is liable for the production tax to the extent of such royalty.  

By: Frank H. Patton,  

Asst. Atty. General  


