Opinion No. 31-30
January 27, 1931
BY: E. K. Neumann, Attorney General
TO: Mrs. B. D. Garner, Member, Co. Board of Education, Picacho, New Mexico.

{*32} This is in reply to your letter of January 23, 1931, in which you ask for an opinion
upon the following questions of law:

"1. Would it be legal for persons not registered, who are otherwise qualified voters, to
vote on either consolidation of schools, or bond issue?

2. Would it be legal for persons who are not taxpayers, otherwise qualified by virtue of
residence, and naturalized citizens to vote on either consolidation of schools, or bond
issue?"

In my opinion your first question should be answered in the affirmative. Section 41-209
of the 1929 Compilation, provides that, "no person shall vote at any general election
unless registered as herein provided; etc."; and section 120-703, in reference to bond
elections, provides, "in no event shall any such election be held on or within five days
preceding or succeeding any general election held in the county." Section 120-1003,
with reference to elections to establish Union High Schools, provides, "the election shall
be called, conducted, canvassed and proclaimed in substantially the same manner as is
provided for bond elections herein; etc."

From reading these sections above referred to it is apparent that registration of voters is
not required for voting upon the question of consolidation of schools, or of bond issues,
there being no other statute which requires such registration. This opinion is supported
by the following language in section 120-708, as follows: "One ballot shall be delivered
to each qualified voter of the district presenting himself to vote." There being no statute
specifically requiring registration prior to voting in such election, it would follow that such
registration is not required.

It is my opinion that your second question should also be answered in the affirmative.
Section 41-210 sets out the necessary qualifications for voters and does not provide
that a person must be a tax-payer in order to vote. There being no statute requiring
special qualifications for persons voting at bond elections or upon consolidation of
schools, it would follow that any voter who is otherwise qualified may vote at such
elections, regardless of whether or not he is a tax payer.

Section 11 of Article 9 of the Constitution of the State of New Mexico also supports this
view, in the following language:



"No school district shall borrow money, except for the purpose of erecting and furnishing
school buildings or purchasing school grounds, and in such cases only when the
proposition to create the debt shall have been submitted to the qualified electors of the
district, and approved by a majority of those voting thereon."”

Nothing is said in this section regarding the necessity of being a taxpayer in order to
vote in such an election. Apparently it negatives such a requirement.

You will notice, however, by reference to section 120-702, that the petition asking for
the calling of a bond election must be signed by "qualified electors of the district, who
shall have paid a property tax therein during the preceding year."

{*33} Trusting that | have answered your inquiries satisfactorily, | am

By Quincy D. Adams,

Asst. Att'y General



