
 

 

Opinion No. 32-488  

July 6, 1932  

BY: E. K. Neumann, Attorney General  

TO: Mr. Joseph S. Baca, State Corporation Commission, Santa Fe, New Mexico.  

{*167} By your letter of July 5th, 1932, you raise the question as to whether "driverless" 
car concerns, dealing with the general public, should come under Chapter 52 of the 
Laws of 1931 in cases where such driverless cars operate outside of the corporate 
limits of any municipality.  

The definition of a motor carrier transportation agent within the meaning of the Act is a 
person, firm or corporation who, for compensation, sells or offers for sale, or negotiates 
for, or holds himself out as one who sells, furnishes, or provides as principal or agents, 
transportation for persons or property over the public highways of this state, unless such 
person, firm or corporation is holding a Certificate of Public Convenience and Necessity.  

The definition is very comprehensive, and it might be well said that such driverless 
concerns are selling, furnishing and providing transportation within the meaning of the 
Act.  

Again, it may be argued that such concern is not engaged in furnishing, selling or 
providing transportation, but that it only rents or leases the means by which the 
transportation is accomplished.  

As an illustration let us assume the case of a person who for some reason does not 
need his automobile for a period of sixty days. For a sum of $ 50.00 a month that 
person rents his said automobile to B. Can it be said in this case that the owner of the 
car is a motor carrier or transportation agent within the meaning of the Act? The law, 
itself, provides that one act for compensation constitutes that person a motor carrier 
transportation agent within the meaning of the Act.  

The case of "driverless" car concerns, however, is somewhat different. It is a known fact 
that these concerns make a charge for the use of their cars based upon the number of 
miles they are driven, usually with a minimum charge of so much per hour. Motor buses 
driven over a regular route also base their fares upon the number of miles driven by the 
passenger desiring transportation. There is no substantial difference between motor 
buses driven over a regular route and upon a definite schedule, and that of the 
"driverless" car concerns except that in one case a driver is furnished, and in the other 
the passenger drives the car himself. In both cases we believe that transportation is 
being sold.  

As to the illustration above mentioned we express no opinion, but as to the case of 
driverless cars, it is our opinion that when engaged in selling transportation outside the 



 

 

corporate limits of single cities, towns or villages they should be deemed motor carrier 
transportation agents within the meaning of Chapter 52, Laws of 1931.  

We are of the same opinion with regard to companies or persons operating 
ambulances.  

As to hearses, the situation is different. A hearse carrying a dead body is not engaged 
in transporting property for the reason that a dead human body is not property and we 
do not believe it could be construed as a person within the meaning of the Act.  

By Quincy D. Adams,  

Asst. Attorney General  


