
 

 

Opinion No. 33-569  

April 1, 1933  

BY: QUINCY D. ADAMS, Asst. Attorney General  

TO: Mr. Alfonso Aguilar, Superintendent of Insurance, Santa Fe, New Mexico.  

{*33} This is in reply to your letter of March 30, 1933, in which you enclose a letter from 
Mr. John F. Simms of Albuquerque. I have read Mr. Simms' letter carefully and believe 
that I understand in general the plan which he has in mind. It is proposed to organize a 
company in the nature of a Mutual Benefit Society. Members will be charged a certain 
annual due or fee, for which they will be entitled to hospital service, nursing care, etc.  

So far as I am able to determine, there has been no decision of the New Mexico 
Supreme Court which is of any assistance in deciding whether or not this kind of a 
business constitutes an insurance business within the meaning of our law regarding 
such business. Section 71-101 of the 1929 Code defines "insurance" as follows:  

"The word 'insurance' shall be held to mean any form of insurance, bond or indemnity 
contract the issuance of which is legal in the State of New Mexico; * * *"  

A study of the general law and the decisions of other states discloses a wide variety of 
opinion on the question of whether or not mutual companies and benefit associations 
constitute insurance companies. See Couch's Cyclopedia of Insurance Law Vol. I, Sec. 
253, et seq. However, it is said by Mr. Couch in Sec. 253, Vol. I of his Cyc. of Ins. Law 
that "in the absence of statutory influence, the general test is What is the real purpose 
and nature of the society? and if the prevalent purpose is to make contracts which are in 
effect contracts of 'insurance' within the general accepted meaning of that word they are 
insurance companies."  

It has been held that certificates of membership issued by mutual benefit societies may 
under certain conditions constitute contracts of insurance. Williams v. Supreme 
Conclave Improved Order of Heptasophs, 90 SE 888, 172 N. C. 787. It has also been 
held that it is the business which the company is engaged in rather than the mere form 
of the organization which determines whether a particular company is a benefit society 
or an insurance company, so as to come within a statute applying to insurance 
companies.  

It would, therefore, seem to me that the test to be applied in the case mentioned by Mr. 
Simms is, Does the certificate of membership or other contract which it is proposed to 
issue constitute a contract of insurance or indemnity within the meaning of our statute? I 
cannot answer this question without having a copy of the proposed certificate or 
contract before me.  



 

 

As I have pointed out, the courts are not wholly in accord upon the question involved in 
this discussion. Many decisions are affected by local statutes. Our statutes are not 
particularly helpful in this regard. However in the absence of special statutory 
authorization I am of the opinion that a company which sells any "form of insurance, 
bond or indemnity contract" in this state, regardless of the nature of its organization or 
its manner of doing business, is subject to the supervision of the Insurance 
Commissioner, and must {*34} comply with the insurance laws of this state.  


