
 

 

Opinion No. 33-639  

August 16, 1933  

BY: E. K. NEUMANN, Attorney General  

TO: Honorable Arsenio Velarde, State Auditor, Santa Fe, New Mexico.  

{*72} By your letter of August the 14th, you desire this office to advise you as to the law 
with reference to the employment, by the State, of nonresidents and you desire to know 
the length of time a person must reside within this State before eligible to become a 
state employee.  

Chapter 68 of the Session Laws of 1933 provides, in Section 1 thereof, that  

"Hereafter all employees of the State of New Mexico * * * shall be residents of the State 
of New Mexico * * * at least one year prior to the commencement of their employment * 
* *."  

Section 4 of the Act provides that violations shall constitute misdemeanors punishable 
by fines of not less than $ 100.00 nor more than $ 300.00, or by imprisonment in the 
county jail not to exceed 90 days, or both.  

Section 6 of the Act provides that the provisions of the Act shall not affect or apply to the 
present employment or any person under any existing contract, and Section 7 repeals 
all acts or parts of acts in conflict with the new law.  

In 1909 the Territorial Legislature placed in the appropriation bill, which appears as 
Chapter 127 of the Laws of 1909, the following provision:  

"Sec. 11. Hereafter, whenever any subsequent legislature shall fail to pass an 
appropriation act, the same appropriations made for the 61st and 62nd fiscal years, are 
hereby extended for each and every fiscal year thereafter unless otherwise provided by 
law, and the Territorial Auditor is hereby directed to cause a levy to be made, sufficient 
to produce the revenue to meet such appropriations in the manner prescribed by law: 
Provided, That no clerk, territorial officer, clerk of the district courts, and other Territorial 
officials holding commissions under the Governor, stenographer, or employee, provided 
for in the act, shall be eligible to be appointed as such clerk, stenographer or employee, 
unless such person shall have been a bona fide resident of the Territory of New Mexico 
for two years prior to the date of such appointment."  

That part of the foregoing provision with reference to the employment, and which 
appears in the proviso, was carried forward into the 1915 Code and appears as Section 
3950 of the 1915 Code. The language, however, was changed and appears therein as 
follows:  



 

 

"No clerk, stenographer or employee shall be eligible to be appointed as such clerk, 
stenographer or employee unless such person shall have been a bona fide resident of 
the State of New Mexico for two years prior to the date of such appointment."  

This provision now appears as Section 96-101, New Mexico Statutes, Annotated, 1929 
Compilation.  

In view of the provision appearing in Section 6 of the said Chapter 68, above quoted, 
restrictions as to residence do not apply to present employment of persons under 
contract at the time of the effective date of said Chapter 68, which was June 10, 1933, 
and, therefore, we must determine whether or not such employment, under existing 
contracts, falls within the restrictions of the provisions contained in said Section 96-101 
of the 1929 Compilation.  

This statute was construed in Opinion No. 3907, dated August 9, 1926 and written by 
Robert C. Dow, {*73} Assistant Attorney General, and we can do no better than to quote 
the language of that opinion, as we believe it correctly states the law. It is as follows:  

"§ 2 of Article 7 of the Constitution of New Mexico, as amended, is, in part, as follows: 
'Every citizen of the United States who is a legal resident of the State and is a qualified 
elector therein, shall be qualified to hold any public office in the State except as 
otherwise provided in this Constitution.'  

"§ 3950 of the New Mexico Code is as follows: 'No clerk, stenographer, or employe shall 
be eligible to be appointed as such clerk, stenographer or employe, unless such person 
shall have been a bona fide resident of the State of New Mexico for two years prior to 
the date of such appointment.'  

"If there is any prohibition against the employment of the services of such employe, it is 
contained in one of the two above provisions. Since such employe is not a deputy in 
your Office, or a public office holder in New Mexico, the above provision of the 
Constitution would not prohibit you from paying for such services, provided they are 
rendered in the necessary administration of the Comptroller Act of New Mexico.  

"§ 3950, above referred to, is taken from the appropriation act of March 18, 1909, being 
§ 11, Chapter 127, Laws 1909. Upon reading the original law, as enacted, it clearly 
appears that said § 11 was intended to apply only for the purposes of that particular 
appropriation act for the year 1909, and was only intended to require that clerks, 
stenographers and employes should reside in the state for a period of two years before 
being qualified to be employed under said appropriation act, and it was not intended 
that such clerks, stenographers and employes not employed under the appropriation act 
for that year should possess such qualifications. Said Act of 1909 did provide that the 
1909 appropriation should be a continuing appropriation in case any succeeding 
legislature failed to pass an appropriation law. Our last session of the legislature passed 
an appropriation law, and, therefore, the Act of 1909 could have no effect in prescribing 



 

 

the qualifications for employes under the appropriation act as passed by our last 
legislature.  

"It might be argued that inasmuch as § 3950 was carried forward into the 1915 Code 
that such section was then enacted into law and would have application in this instance. 
A similar question was decided in the case of Ex Parte Bustillos, 26 N.M. 450, wherein 
Judge Parker used the following language:  

"'So it appears the Legislature intended that old existing statutes taken or adopted and 
enacted into the Code should maintain the same relative status in the body of the law of 
the state as when originally enacted, and should acquire no new or controlling 
importance by reason of their present enactment into the section of the Code.'  

"The question there presented was whether or not a statute was an 'existing statute,' or 
whether or not it was new matter included in the Code, and in answer to this the court 
said:  

"'On the other hand, if it was not an existing statute by reason of its unconstitutionality, it 
was enacted into the Code as new matter which, as we have seen, was entirely 
allowable. In either event it became a component part of the laws of the state.'  

"I am of the opinion, therefore, that § 3950 was an existing statute and was carried 
forward in the 1915 Code and became a component part of the laws of the state, but it 
must continue to maintain the same relative status in the body of the law of the state as 
when originally enacted and has acquired no new or controlling importance, and in view 
of this fact, I am, therefore, of the opinion that such {*74} section which prescribes the 
qualification of clerks, stenographers and employes must necessarily relate only to the 
appropriation act of 1909, either for that particular year or for such years as no 
appropriations are made, and that such provision of our statute would not preclude you 
from contracting the services of an employe who is a non-resident, and where a 
resident of the state could not legally perform such services. Upon the question as to 
whether or not a non-resident could be employed in a case where a resident could 
perform the services, I am passing no opinion. At least, I think the services of non-
residents should be employed only in such specific cases where our own residents as a 
matter of legal restriction are not qualified to do the work."  

From the foregoing, it will be seen that said Section 96-101 does not apply to 
employment in this state unless the employment is under the appropriation Act of 1909 
or in cases where no appropriation for the classes named in the appropriation of 1909 
was not made by subsequent legislatures.  

Therefore, in view of the foregoing, we are compelled to hold that after June 10, 1933 
employment must be within the terms of Chapter 68 of the Laws of 1933; that that act 
does not apply to present existing contracts of employment and that Section 96-101 
does not apply unless within the exceptions mentioned.  



 

 

Trusting the above fully answers your question, I am  

By: FRANK H. PATTON,  

Asst. Attorney General  


