
 

 

Opinion No. 34-739  

March 13, 1934  

BY: E. K. NEUMANN, Attorney General  

TO: Mr. J. A. Tadlock, Member, Board of Trustees, Santa Rosa, New Mexico.  

{*122} You verbally requested an opinion of this office today with reference to the 
powers of the Board of Trustees and Mayors of Villages with reference to the 
appointment of the registration board and other election officials for the municipal 
election to be held April 3, 1934.  

Section 90-608 and 90-610 provide that the trustees or council of every municipal 
corporation shall appoint the judges and clerks of municipal elections and it shall be the 
duty of the board of trustees to appoint a board of registration, and said sections go on 
to prescribe the manner in which such appointments shall be made and the rights, 
powers and duties {*123} of such officers and boards.  

Under these Acts the Mayor of a Village has nothing whatsoever to do, in my opinion, 
with the appointment of such boards. Section 90-608 specifically provides that, after the 
appointment of the election officials by the Board of Trustees, the Mayor and Clerk shall 
sign and attest the election proclamation.  

You state, however, that the particular problem with which your board is confronted is 
that some time past the duly elected, qualified and acting Mayor of your municipality 
resigned after which a member of the board of trustees was elected by such board as 
Mayor to fill the vacancy so created for the unexpired term and that now the Mayor 
contends that in cases of Villages he is a member of the board of trustees, and, as 
such, entitled to vote as such member.  

Under Sections 90-3504 and 90-3505 and Sections 90-3404 and 90-3405 such 
construction would probably be correct. It is to be noted, however, that the first two 
sections mentioned were enacted in 1909 and the latter two sections mentioned were 
enacted in 1889, amend in 1905 and re-enacted in 1915 at the time the 1915 Code was 
enacted by the Legislature. In my opinion these mentioned Sections have been 
superceded, in so far as the right of the Mayor to vote as a member of the board of 
trustees is concerned, by Chapter 111 of the Sessions Laws of 1919, now found in the 
1929 Code as Article 29 of Chapter 90 thereof, and that, under said Act of 1919, the 
Mayor has no power to vote as a member of the board of trustees.  

Our conclusion in this matter is reached after a careful study of the wording in Sections 
90-2901 and 90-2902 being, as heretofore indicated, a part of Chapter 111, Laws of 
1919, wherein it is provided that the Mayor of any incorporated City, Town or Village 
shall be the chief executive officer thereof and that the city council or board of aldermen 
or board of trustees of any incorporated City, Town or Village shall constitute the 



 

 

legislative branch of the City, Town or Village Government and shall not perform any 
executive functions of government. Certainly, if the Mayor is the executive officer of the 
City, Town or Village and the board of trustees is the legislative branch of the City, 
Town or Village, the Mayor is in no position to perform legislative functions any more 
than is the legislative branch entitled to perform any of the executive functions of 
government.  

The Sections heretofore cited, 90-608 and 90-610 provide that the appointment of the 
election officials and the boards of registration for any municipal election are a 
legislative function, to be performed by the board of trustees. The 1919 Law separates 
city government into legislative and executive departments, even as does the 
Constitution of the State divide the government of the State into legislative, executive 
and judicial departments, and, under any rule of law, no such department shall perform 
any of the functions of another department.  

I believe that some time ago this office did write to one Dr. J. H. Sanford of Santa Rosa 
a letter wherein we expressed our opinion to be that the Mayor of a Village might vote 
upon all questions coming before the board of trustees. We believe, however, this office 
to have been in error for reason that we considered only Sections 90-3504 and 90-3505 
of the 1929 Code and did not consider Article 29 of said Chapter 90, which, as we have 
stated, is Chapter 111 of the Laws of 1919 and which we believe supercedes the 
sections we relied upon for our opinion given to Dr. Sanford.  

While it is true that the 1919 Act did not specifically repeal the older acts mentioned and 
that repeal by implication is not favored in statutory construction, when the later act is in 
conflict with earlier acts all rules of construction concede that the earlier acts are 
repealed by implication. We feel that the 1919 Act, with reference to the matter herein 
mentioned, is in absolute conflict with the earlier acts and consequently, under the rules 
of construction mentioned, must govern in construing the two parts of our laws.  

Being only human, of course, we dislike to reverse ourselves, but we believe that a 
more careful study and analysis of the questions involved {*124} lead us to the opinion 
herein expressed, and we must, therefore, retract our former opinion.  


