
 

 

Opinion No. 36-1336  

March 19, 1936  

BY: FRANK H. PATTON, Attorney General  

TO: Port of Entry Board, Santa Fe, New Mexico. Attention: Al S. Roughton, Director.  

{*109} In re: Wood Motor Company.  

We have your letter of March 17, 1936, enclosing certain correspondence with 
reference to fees charged to the above company on two automobiles operated over the 
highways of this state about February 21, 1936.  

It appears that a Mr. Lyon representing the Wood Motor Company of San Angelo, 
Texas, drove a car into this state which was owned by the Wood Motor Company and 
which had Texas dealer's demonstration plates attached thereto. He went to Carlsbad 
for the purpose of repossessing a car which had been sold by the Wood Motor 
Company to one Mr. Garrett. He attached the repossessed car to the car which he was 
driving and towed it from Carlsbad over the highways of this state to the Texas-New 
Mexico line. It does not appear from the correspondence whether or not the 
repossessed car had New Mexico license plates on it but I presume that it did not.  

You wish to have our opinion as to whether you were justified in requiring this Texas 
dealer to register his own car in this state and {*110} to pay the caravan fee required 
under Chapter 56, Laws of 1935, on the repossessed car which he was towing. Under 
the facts stated above, I think you were justified in requiring both fees to be paid. Texas 
apparently has a law similar to ours permitting dealers to purchase demonstration plates 
and use them on cars which are demonstrated on public highways (Vernon's 1928 
Complete Texas Statutes, Article 6686).  

Such plates would not, in my opinion, authorize such Texas dealer to operate his car 
over the highways of this state without purchasing New Mexico license plates since the 
car has not been duly registered in the state in which the owner is a resident within the 
meaning of paragraph (a) of Chapter 56, Laws of 1935. Since the repossessed car was 
being transported on its own wheels for the purpose "of selling or offering for sale," it is 
my opinion that it was subject to the fee required for a special permit by paragraph (d) of 
Chapter 56, Laws of 1935.  

By QUINCY D. ADAMS,  

Asst. Atty. General  


