
 

 

Opinion No. 36-1264  

January 14, 1936  

BY: FRANK H. PATTON, Attorney General  

TO: New Mexico Relief and Security Authority, Santa Fe, New Mexico. Attention: Fay 
Guthrie, Director.  

{*93} You have requested from this office an opinion upon the following questions:  

1. Is it possible for county commissioners to use indigent funds to pay a doctor on 
contract or salary basis for medical relief?  

Chapter 101 of the 1929 Code provides for a levy in each county and municipality of an 
indigent fund and provides for the disbursement of said funds by the governing authority 
for the relief of deserving indigent persons who are objects of charity residing within the 
respective limits of the municipality so making the levy. We assume from your question 
that the services of a doctor as contemplated would be only for his services in 
connection with deserving indigent persons as contemplated by the above mentioned 
law. In this event, we are of the opinion that the Board of County Commissioners of the 
respective counties might use a portion of the indigent fund of their county to pay a 
doctor for medical relief to indigent persons within the limits of said county.  

2. Under existing relief and security law what responsibility does the Relief and Security 
Authority have toward spending county indigent funds?  

Section 6, Chapter 86 of the Laws of 1935, provides that money levied for indigent or 
charitable purposes shall be expended by and under the direction of this Authority for 
the purposes and objects for which said money was levied while a branch of the 
Authority is maintained in such county. This would seem to give the Authority 
supervision of such expenditures only when a branch is maintained in the county and 
not otherwise. When such branch is maintained in the county, we believe that the 
spending of the county indigent fund is solely under the supervision of this Authority.  

3. Are county commissioners authorized to transfer county indigent funds to the New 
Mexico Relief and Security Authority?  

We do not believe that the law contemplates the transfer of this fund to the New Mexico 
Relief and Security Authority but rather that the Authority should determine the 
expenditures to be made and request the Board of County Commissioners of the 
respective counties to draw the proper vouchers upon this fund.  

4. Is it mandatory that indigent funds levied in a county be spent in that county or for 
benefit of residents of that county?  



 

 

We believe that under the provisions of Section 101-101 and Section 101-102 of the 
1929 Code that the law contemplates the indigent fund of a county being spent only 
within the physical limits of the county and does not contemplate spending of this 
money on persons who have a legal residence in the county but who are actually 
residing outside of the limits of the county.  

5. Will a resident law established by resolution of county commissioners in each county 
be legal?  

We are of the opinion that the Board of County Commissioners of the respective 
counties in this state have no power or authority whatever to pass any so-called 
residence law.  

By: J. R. MODRALL,  

Asst. Atty. General  


