Opinion No. 35-977
April 9, 1935
BY: FRANK H. PATTON, Attorney General
TO: Hon. Lee Brown Atwood, Attorney at Law, Lordsburg, New Mexico.

{*60} | have received your letter of April 5, 1935, calling my attention to the provisions of
Section 26 of Article VI of the State Constitution and in which you raise the question of
whether or not it is mandatory "that Police Judges and Magistrates be elected by the
people of the municipality.”

| do not know of any case in which this question has ever been raised or decided in this
state. | have heard the question discussed before but not in the exact form that you ask
it.

Section 26, Article VI of the Constitution provides that:

"Justices of the peace, police magistrates and constables shall be elected in and for
such precincts or districts as are or ____may be provided by law."

Under the present system as outlined in Section 90-910, 1929 Compilation, any justice
of the peace has jurisdiction to act as police judge except that the city counsel may
designate one justice of the peace to have such jurisdiction exclusively. The result is
that the police judge is not elected by the people of the municipality but by the people of
one precinct in the municipality. Of course, Section 26 above quoted does not mention
municipalities but | can see that there may be some question as to whether or not the
word "district” would include municipality. The Constitution, however, does not expressly
limit the jurisdiction of police magistrates to the precinct or district in which they are
elected.

While | have no settled opinion on the matter, | am inclined to believe that the courts at
this time would sustain the validity of our {*61} present law on the subject.

The expression of these views probably won't be of much assistance to you but if you
wish me to go into the matter further, | will be glad to do so.

With kind regards and best wishes, | am,
By QUINCY D. ADAMS,

Asst. Atty. General



