
 

 

Opinion No. 35-983  

April 12, 1935  

BY: FRANK H. PATTON, Attorney General  

TO: Bureau of Revenue, Income Tax Department, Santa Fe, New Mexico. Attention: W. 
S. Barnes, Auditor.  

{*62} We are in receipt of your letter of April 10th asking for an opinion from this office 
as to what taxes may be used as a direct offset against the income tax under our New 
Mexico Income Tax Laws.  

For the purpose of answering this question we call your attention to Section 39 of 
Chapter 85 of the Laws of 1933 which provides in effect that every taxpayer subject to 
the income tax may receive as an offset against said tax, one-fifth of the amount of ad 
valorem taxes paid to the State or any political subdivision thereof upon the taxpayer's 
real and personal property upon which the net income of the taxpayer was earned or 
accrued during the income year. This section further provides that every resident 
taxpayer subject to the income tax may receive an offset against the tax in the amount 
of ad valorem taxes paid to the State or any political subdivision upon the residence of 
the taxpayer and upon the furniture and household effects of such residence providing 
that no part of the residence property is rented or leased and in no event may the offset 
be more than $ 250.00.  

This section further provides that the taxpayer claiming such offsets shall present the 
tax receipt evidencing the payment of such property taxes during said income year.  

As we understand it, the specific question in which you are interested is whether or not 
a taxpayer may claim as an offset, ad valorem taxes assessed, say, during the year 
1932 but paid during 1933 on his income tax for the year 1933.  

In construing Section 39 above mentioned, we must take into consideration the 
definition under Section 3, Paragraph (i) of Chapter 85, Laws of 1933, which defines the 
word "paid" as used in this act to mean "paid or accrued" or "paid or incurred." The 
provisions of Section 39 allowing the offset are somewhat ambiguous with respect to 
the specific question here involved but when we consider the same in the light of the 
definition of the word "paid" as meaning "paid or accrued," we believe that the evident 
intention of the Legislature in said Section 39 was that the taxpayer might offset his 
1933 property taxes against his 1933 income tax but that no property tax for any other 
year might be used as an offset. Under this construction you can only accept property 
tax offsets of property taxes levied and assessed in the same year as the income tax 
accrued. We do not believe, however, that the law is so strict as to have required 
payment of the whole of the property tax during the year for which it was assessed. For 
example, the last half of property taxes is not due and payable until May 1st of the 
succeeding year after the assessment is made. The income tax is due on April 15th of 



 

 

the year succeeding the year for which the income tax accrued. It is therefore our 
opinion that if a person making his income tax return for the year 1933 submits property 
tax receipts showing that he has paid his 1933 property tax prior to April 15, 1934, he 
would still be entitled to his offset as provided by Section 39 hereinabove mentioned 
against his 1933 income tax. Following this principal, a taxpayer would not be entitled to 
claim a direct offset on his 1933 property taxes against his 1934 income tax even 
though he paid his 1933 property tax during the year 1934.  

Hoping that this answers the question which you had in mind, we are  

By J. R. MODRALL,  

Asst. Atty. General  


