Opinion No. 36-1415
July 29, 1936
BY: FRANK H. PATTON, Attorney General
TO: Mr. Juan N. Vigil, State Comptroller, Santa Fe, New Mexico.

{*133} We have your letter of July 29th in which you ask our opinion on certain matters
with reference to bonds.

Your first question is whether or not refunding bonds can be issued to extend over a
period past the date of maturity of the original issue. For instance, if a bond issue is
made over the period 1920 to 1940 you ask whether it is possible to refund the issue in
order that the last of the refunding bonds will mature in 1950. We refer you to Section
90-1102 of the 1929 Compilation which provides the method of issuing refunding bonds.
The said statute provides, among other things, that the maturity date of said refunding
bonds shall not be more than twenty-five (25) years from the date thereof and then
says:

"Provided, that when bonds are issued to refund existing {*134} and outstanding bonds
which may become due and payable at the option of a governing board as set out in the
bonds to be refunded, the date of maturity of such refunding bonds shall not extend
beyond the date of final maturity of such bonds to be so refunded."

The language of this proviso makes it quite clear that where the original bond issue has
been subject to an optional call by the issuing body, bonds issued to refund such
original bonds may not extend beyond the maturity date of the original issue. On the
other hand, if the bonds to be refunded, that is, the original issue, were not optional
bonds but had already matured, then the time of payment of the refunding issue could
be made to run not to exceed twenty-five (25) years from the date of the new bonds.
The whole question upon this point turns upon whether or not the original bond issue
was optional.

Your second question is, where the principal of a maturing bond is in default but interest
has been paid up to the date of maturity and all coupons have been paid, then whether
or not the holder of the bond is entitled to additional interest after date of maturity so
long as the principal amount remains unpaid. We believe that the question would
depend almost entirely upon the wording of the particular bond and the contract
contained therein but we feel that in most cases a court would hold that the owner of the
bond was entitled to interest on the bond until it is paid. Funds would have to be raised
for the payment of this additional interest in the regular manner of a levy upon the
property included in the political subdivision liable upon said bonds.
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