
 

 

Opinion No. 36-1429  

September 18, 1936  

BY: FRANK H. PATTON, Attorney General  

TO: Mr. P. M. Baldwin, Dean School of General Science, New Mexico College of 
Agriculture & Mechanic Arts, State College, New Mexico.  

{*138} This is in reply to your letter of September 16, 1936, with reference to the 
residence of certain minor students of your institution.  

I do not believe that parents, merely by executing certain papers, can transfer 
guardianship of their minor children to some other person. However, I do not think that 
the fact of guardianship is in all cases determinative of the domicile of the minor. In 
other words, there are some cases where a minor may have a different residence from 
that of his living parents even though no guardian has been appointed.  

For instance, the case that you cite in your letter may be such a {*139} case although 
the facts are not sufficiently stated for me to give a definite opinion. You give the 
following facts:  

"For example, in one case a boy is living with his grandmother who owns a farm in this 
valley. The boy's mother is a widow with seven minor children residing in California. To 
my personal knowledge she does not contribute to her son's support. He is partly 
selfsupporting and partly maintained by his grandmother."  

If the mother of this boy has relinquished custody of him to his grandmother and does 
not attempt to exercise any control whatever over the boy either now or in the future, 
then I believe the boy's domicile would be the same as that of his grandmother. On the 
other hand, if the boy is merely residing temporarily with his grandmother while he is 
going to school and intends to return to his mother at some future time and remain 
under her custody and control, then I believe the boy's domicile would be that of his 
mother. See 19 C.J. 412, 35 Am. Rep. 118 (Note).  

The following general rule as stated in Kennan on Residence and Domicile, page 284, 
seems to fit the case mentioned in your letter:  

"It happens not infrequently that upon the death of the mother the father places the 
infant child in the care of a grandparent. If this arrangement is only temporary the child 
retains the domicile of the father but if the arrangement is intended to be permanent the 
prevailing opinion seems to be that the grandparent or grandparents may be considered 
in loco parentis and can change the domicile of the child by changing their own."  

Trusting that the above answers your questions in a satisfactory manner, I am  



 

 

By QUINCY D. ADAMS,  

Asst. Atty. General  


