
 

 

Opinion No. 37-1561  

March 19, 1937  

BY: FRANK H. PATTON, Attorney General  

TO: Mr. John D. Bingaman Chairman, Port of Entry Board Santa Fe, New Mexico. 
Attention: Mr. Al S. Roughton  

{*63} Your letter of March 19th requests an interpretation of that portion of Section 8 of 
House Bill No. 113 of the Thirteenth Legislature which exempts from taxation 
transportation of livestock and farm products "from the place of production within the 
United States."  

You desire advice as to what constitutes "place of production" as used in the above 
cited section.  

Ordinarily, the term "place of production" would refer to the specific locality wherein the 
livestock is raised or where the produce is grown, but I believe it to be the intention of 
the legislature to broaden this ordinarily accepted use of this term.  

We have many instances in this state where cooperative associations have places for 
storage of their products and also numerous cases of elevator services. In instances of 
this kind it would be my belief that the legislature intended that such production should 
fall under the exemption clause and we would be safe in saying that in such instances 
places of this type constitute "the place of production."  

There, of course, can be no question as to whether or not the statute {*64} applies 
where the produce is transported directly from the fields to the market. Also, in a case of 
this kind, it is my belief that the question of ownership is immaterial. In other words, a 
buyer purchasing from the owner in the fields and transporting thereafter to market 
would be engaged in transportation from the place of production.  

In the case of the elevator or storage facility a question of ownership might conceivably 
arise and each case should be determined in accordance with the intention of the 
statute and in the exercise of sound judgment. I know of no set and fast rule to apply.  

We may take the illustration of a trucker transporting oranges from the State of 
California into New Mexico for sale. If these oranges are transported from the field or 
from a general place of storage then I believe the tax would not be applicable.  

If, on the other hand, the truckers purchased such fruit from commission merchants in 
the State of California, then I do not believe it could be said that such transportation is 
from the place of production.  



 

 

My belief is that the statute should be liberally construed and it is regrettable that the 
words "place of production" were included in the statute.  

Until I have some specific set of facts before me the above is, of necessity, general in its 
nature but perhaps will serve as a guide for you in future cases.  


