
 

 

Opinion No. 37-1610  

April 22, 1937  

BY: FRANK H. PATTON, Attorney General  

TO: Mr. Benj. D. Luchini Chief Tax Commissioner Santa Fe, New Mexico  

{*79} We have your letter of April 20, 1937, requesting an opinion as to {*80} the method 
of valuing, for purposes of assessment, the common stock in banks also having 
preferred stock owned by the Reconstruction Finance Corporation. You cite two 
examples as follows:  

"Example 'A'  

Capital Stock $ 500,000. 
Less Preferred Stock of 
RFC 250,000. 
Common Stock $ 250.000. 
Surplus 100,000. 
Undivided Profits 26,152. 
$ 376,152. 
Less Surplus up 
to 50% 100,000. 
 
$ 276,152. 
Less Real Estate 328,500. 
 
Value of stock for 
taxation none.  

"Example 'B'  

Capital Stock $ 500,000. 
Surplus 100,000. 
Undivided Profit 26,152. 
 
$ 626,152. 
Less Surplus up 
to 50% 100,000. 
 
$ 526,152. 
Less Real Estate 328,500. 
 
Value of all stock $ 197,652. 
Less 250 shares 



 

 

RFC stock 98,826. 
 
Val. 250 shares common 
stock $ 98,826. 
or $ 39.53 per share."  

Preferred stock, so long as it is owned by the Reconstruction Finance Corporation, is 
exempt from taxation by the Act of March 20, 1936, Chapter 160, Sec. 1, 49 Stat. 1185, 
12 U. S. C. A., Sec. 51-D.  

Section 141-504, 1929 Statutes Annotated, provides that the stockholders "shall be 
assessed and taxed on the value of their shares of stock." It provides that from the 
aggregate amount of the capital, surplus and undivided profits there shall be deducted 
the real estate assessed against the bank, and surplus up to fifty per cent (50%) of the 
capital stock, and the remainder taken as the basis for valuation of the shares in the 
hands of stockholders. The question raised by you is whether in exempting the shares 
of stock owned by the Reconstruction Finance Corporation, the par value of such stock 
shall be deducted from, and not considered as part of, the "capital stock" in this 
mathematical formula used in computing the assessable value of bank stock.  

In considering this matter we should bear in mind that the assessment being made is 
not on the capital or capital stock of the bank, but on the shares of stock as distinct 
property in the hands of the shareholders. State vs. State Trust and Savings Bank, 31 
N.M. 282; First State Bank of Mountainair vs. State Tax Commission, 40 N.M. 319.  

"'The capital stock of a bank and the shares of the capital stock, are distinct things. The 
shares of stock are owned by the stockholders individually, but the capital stock and 
the profits earned by its use belong to the bank. No portion of a bank's capital stock is 
private." Michie, Banks & Banking, Vol. 8, Ch. 4, Sec. 2.  

The full $ 500,000. par value of the shares of stock represent the capital stock, which is 
the property of the bank. None of that is being taxed as such, nor can it be considered 
as such in determining what is to be exempted. It is the individual shares of stock that 
are taxable, and the individual shares that are exempted as such if owned by the 
Government. The capital stock, surplus and undivided profits come into the picture only 
as elements from which {*81} the value of the shares may be determined.  

Supposing that the Courts should hold, as they did in 1936, that the stock exempted 
was in fact assessable, and should order it assessed: could it be contended that such 
stock must then be assessed at par? Such would necessarily be the result in that event 
if the stock were exempted at par value.  

Further, using the par value of common stock only as the capital stock, in applying the 
formula provided by the statute to determine the value of the shares for assessment 
purposes where the capital was in fact composed of both common and preferred stock, 
would result in discrimination against holders of stock in national banks having only 



 

 

common or privately owned stock, and would be in contravention of Section 5219 of the 
United States Code which requires that assessments of national bank stock be not 
made at a higher rate than other moneyed capital.  

My conclusion, therefore, is that the preferred stock is a part of the capital stock from 
which the real estate and surplus is to be deducted, and that the resulting proportionate 
value of each share is the value at which stock is to be assessed where assessable, 
and exempted where exempt. This is the method used by the State Tax Commission for 
the year 1936 and so far no complaint has been made about it in the courts.  

By: A. M. FERNANDEZ,  

Asst. Atty. Gen.  


