
 

 

Opinion No. 37-1601  

April 16, 1937  

BY: FRANK H. PATTON, Attorney General  

TO: Honorable H. R. Rodgers Superintendent of Public Instruction Santa Fe, New 
Mexico  

{*75} Your letter of April 15th makes inquiry regarding school attendance and powers of 
various boards over resident and non-resident pupils.  

In the first place, while we have no specific statutory provision permitting students who 
are residents of one district to attend school in another district, we do believe there is an 
implied right and such implication may be found in Section 2 of Chapter 98 of the 
Session Laws of 1935, which provides:  

"In case any district shall send children to another district it shall budget for in its direct 
charge fund and pay to the district in which said children actually attend school the sum 
equal to the direct charge per capita cost of the district so educating such children for 
each child so attending."  

Your first question is whether the county board of education or the municipal board have 
the right to exclude students who set up temporary residences for the purpose of 
attending high schools in districts other than their own.  

{*76} The matter of school attendance is not specifically regulated by statute and we 
must be guided by the general principles appertaining thereto beginning with the 
premise that the various boards of education are the governing bodies of the particular 
schools or school districts and that as such they have power to make reasonable rules 
and regulations.  

From an examination of 56 C. J. in connection with schools and school districts, we find 
that Section 987, page 810, provides that free instruction in the district school open to 
residents of the district only cannot be claimed as a matter of right by a non-resident 
child whose primary purpose in coming into a school district is to attend the public 
school therein, or by children of a person who comes temporarily into a district to reside 
during the scholastic year for the purpose only of sending his children to the school of 
that district.  

In Section 986 of said citation I find that children temporarily residing in an outside 
district for the purpose of attending the school there located are regarded as children 
residing in the district where the father resides and pays taxes. Whether a person is an 
actual resident of a particular school district is a question of fact, of course, dependent 
upon the circumstances of each particular case.  



 

 

As a general rule, free school privileges of a district, town, or city are open only to 
children otherwise eligible, who are bona fide residents of such district, town, or city. 
The ordinary and usual indicia of residence is the proper guide and not secret mental 
resolutions or concealed intentions.  

As a general rule, therefore, I would say that admission of non-resident pupils is a 
matter almost entirely within the discretion of the board, and school facilities, space, or 
lack of space, and matters of this nature are questions for consideration by the board.  

Your second question, therefore, as to whether boards have the right to exclude 
children who are merely spending the school year with relatives for the purpose of 
attending school in districts other than their own is answered by the foregoing and you 
will readily see that it, generally speaking, is in the affirmative.  

The same would be true relative to your third question wherein you inquire if there is 
any possible way to exclude children who live outside of municipal districts, but whose 
parents pay a property tax in the city. The payment of the property tax is not 
determinative of the question of residence although it may be indicia to show residence. 
I would say that if the parent has an actual bona fide residence outside of the district 
then the answer to this question would be in the affirmative.  

The foregoing is written with the provisions of Section 120-1201 and 120-1202 of the 
1929 Compilation in mind. Section 120-1201 provides that pupils who are residents of a 
district shall be permitted to attend school in the same regardless of the time when they 
acquired such residence, whether before or after the enumeration.  

Nowhere do we find, as intimated in the first part of this letter, any statute prohibiting 
children from one district attending school in another district. Apparently it is merely 
discretionary with the board.  

Section 120-1202 merely provides that the governing authorities of schools may admit 
non-resident pupils provided school accommodations are sufficient to provide for them 
and may determine the rate of tuition for such non-resident pupils.  


