
 

 

Opinion No. 37-1639  

May 12, 1937  

BY: FRANK H. PATTON, Attorney General  

TO: Miss Edna Peterson State Board of Hairdressers and Beauty Culturists 
Albuquerque, New Mexico  

{*92} This is to acknowledge receipt of your letter of May 10th.  

I thank you very much for calling my attention to Chapter 221, Laws of 1937, the same 
being House Bill 57. I knew the bill had been introduced and passed, but did not know 
that it carried the emergency clause. Accordingly, in so far as Opinion No. 1633 dated 
May 7 applies {*93} to the inquiry in your letter of May 5, the same is hereby withdrawn.  

According to the statement furnished us by way of a letter from Gage, Hillix, Hodges & 
Cowherd, attorneys at law, the demonstrators inquired about in your inquiry of May 5 
demonstrate certain products which we assume for the purpose of this opinion are used 
or may be used in cosmetic therapy. These demonstrations are given free of charge in 
order to effect sales of the products demonstrated. After the demonstration is given, 
orders for the products are taken in Albuquerque and filled at Kansas City, Missouri. So 
far as the sale is concerned, it is clearly a transaction in interstate commerce. As I 
understand your inquiry, these demonstrators claim they do not come under the 
provisions of Section 8 (c) of Chapter 221, Laws of 1937, for the reason that the 
demonstration is part of a transaction in interstate commerce.  

I am unable to agree with this contention. Section 8 (c) of Chapter 221 of the Laws of 
1937 requires a license for any person demonstrating products that may be used in 
cosmetic therapy. It reads as follows:  

"(c) Any person not licensed under any of the other provisions of this act, who 
demonstrates in any manner any lotions, creams, or other preparations which are or 
may be used in any of the arts of Cosmetic Therapy, whether gratuitously or for 
compensation, shall first obtain from the Board a demonstrator's certificate. The Board 
shall issue such certificate upon the payment of a fee of One Hundred Dollars; and 
provided further that said Board may promulgate such rules and regulations as it may 
deem proper, if any, further governing the issuance and/or retention of such certificates. 
Each demonstrator's certificate shall be in force for a period of one year from the date of 
its issuance unless revoked by the Board for cause."  

It is clear from the wording of the section above quoted that the license is not required 
for the sale of these products. Rather, it is required for their demonstration. 
Undoubtedly, the demonstrators' contention that a license imposed for the sale of such 
goods would be a burden on interstate commerce is sound. However, it does not follow 
that the state, in the lawful exercise of its police powers, may not impose regulations 



 

 

upon the demonstration of such products, the theory being that it is in some way 
connected with public health. For example, certain face lotions might be harmful in their 
use and, therefore, subject to reasonable regulation. The section above quoted does 
not purport to regulate the sale of these products. They could doubtless be sold without 
demonstration. However, if the broker of these products desires to promote their sale by 
demonstration, he must comply with the regulations above set out.  

Your attention is called to the fact that this opinion must be confined to cases where 
products that are covered in Chapter 227, Laws of 1937, are being demonstrated. We 
are unable to tell from the correspondence just what products were being used by the 
demonstrators, and merely assume for the purpose of this opinion that they were such 
products as contemplated by the act above quoted.  

Trusting that this answers your questions fully, I am  

By: RICHARD E. MANSON,  

Asst. Atty. Gen.  


