
 

 

Opinion No. 37-1673  

June 10, 1937  

BY: FRANK H. PATTON, Attorney General  

TO: Works Progress Administration Santa Fe, New Mexico. Attention: Mr. John I. 
Hinkle, Assistant Office Manager.  

{*121} This is to acknowledge receipt of your letter of June 9th wherein you make the 
following inquiry:  

"We should like to know whether or not the bill of sale constitutes legal ownership, or if a 
current certificate of registration is required in order to make the title of an automobile 
valid, in addition to the bill of sale."  

Please be advised that legal ownership of an automobile passes in the same way as 
legal ownership of any other article of personal property, and a bill of sale is the usual 
instrument used in transferring such title.  

However, since automobiles are the subject of statewide regulation, our law does 
provide that before any department charged by law with the duty of registering motor 
vehicles shall register or renew the registration of any motor vehicle, the owner shall 
make application for and be granted an official certificate of title for such vehicle, or 
present satisfactory evidence that a certificate of title for such vehicle has been 
previously issued to such owner by the department. See Article VI of Chapter 11 of the 
New Mexico Statutes Annotated, 1929 Compilation.  

You look to the registration certificate merely to determine whether or not the particular 
automobile is properly licensed, etc. to travel on the New Mexico highways, but you 
must look to the bill of sale or the certificate of title to determine ownership of the 
automobile. There may even be cases where ownership may be established without 
either a certificate of title or bill of sale. I am familiar with no law absolutely requiring that 
a bill of sale be executed upon the transfer of title of such automobile, although there is 
such a provision with reference to certificates of title. Ownership of an automobile, like 
ownership of any other article of personal property, is a question of fact governed 
entirely by the intention of the parties making the transfer, and a bill of sale or any other 
instrument is merely written evidence of what the parties intended. I would say, 
however, that if a person had a duly executed bill of sale, properly describing a certain 
automobile, and in the absence of some contrary showing, that person has title to said 
automobile.  

Trusting the foregoing sufficiently answers your inquiry, I am  

By FRED J. FEDERICI  



 

 

Asst. Atty. Gen.  


