
 

 

Opinion No. 37-1643  

May 17, 1937  

BY: FRANK H. PATTON, Attorney General  

TO: Mr. F. G. Flores Justice of the Peace Santa Rosa, New Mexico  

{*100} This will acknowledge receipt of your letter dated May 13th relating to peace 
bonds wherein you inquire in substance as follows:  

"1. May a peace bond be withdrawn or cancelled at the request of the original 
complaining witness at any time before the expiration date of the bond?  

"2. May a peace bond be forfeited for a breach of the peace although no offense was 
committed by the bounden against the original complaining witness?"  

Your first question should be answered in the negative. Peace proceedings are criminal 
in nature and the State of New Mexico and not the complaining witness is the primary 
party in interest. The law provides that the bond shall run for a period of six months and 
further, the bounden must appear before the district court on the first day of the next 
term thereof and the district judge is the only person with authority to either discharge 
the bond or continue the same in effect. See Sections 79-1004 and 79-1005 of the New 
Mexico Statutes Annotated, 1929 Compilation.  

Your second question should be answered in the affirmative. Section 79-1001, New 
Mexico Statutes Annotated, 1929 Compilation, provides in part that one of the 
conditions of the peace bond shall be "that he or they shall keep the peace and be of 
good behavior generally." This being so, liability on the bond is not based solely on the 
commission of an offense against the complaining witness but apparently any breach of 
the peace would be sufficient basis for a forfeiture of the bond.  

We trust the foregoing sufficiently answers your inquiries. Should further difficulties arise 
on this matter, I would suggest that you consult your District Attorney.  

By: FRED J. FEDERICI  

Asst. Atty. Gen.  


