
 

 

Opinion No. 37-1733  

August 9, 1937  

BY: FRANK H. PATTON, Attorney General  

TO: Mr. Claude Gamble County Clerk Clovis, New Mexico  

{*149} Under date of August 6th you have written me in your capacity as Chairman of 
the Legislative Committee of the New Mexico Association of County Clerks and 
Treasurers and requested an interpretation relative to certain exhibits as to whether 
same are within the contemplation of Chapter 168 of the Session Laws of 1937.  

Said Chapter is entitled:  

"AN ACT RELATING TO THE LETTING OF CONTRACTS FOR PRINTING AND 
PRINTED SUPPLIES BY THE STATE OF NEW MEXICO AND POLITICAL 
SUBDIVISIONS THEREOF; MAKING EXCEPTIONS THERETO; PROVIDING 
PENALTIES FOR VIOLATIONS OF THE ACT; AND REPEALING ALL LAWS OR 
PARTS OF LAWS IN CONFLICT WITH THIS ACT."  

It is apparent from the title above quoted, as well as from the context of the act, that the 
law only has application to the letting of contracts for printing and printed supplies. It is 
necessary in each instance, therefore, to determine whether or not the proposed 
purchase is one of printing or printed supplies. If such contract is without the scope of 
this designation then same is not included within the terms of the law.  

Section 2 of the Act provides:  

"That in the purchase of printing or printed supplies not ordinarily obtainable from 
New Mexico firms it shall be permissible to call for bids from both New Mexico firms and 
non-resident firms; provided, however, that in award of such contract New Mexico firms 
shall be given preference when the bid price shall not exceed the bid price of any non-
resident competitor."  

Section 3 of the Act defines the term "New Mexico firm" and it is construed to mean any 
person, or persons, firm, company, or corporation authorized to do business under the 
laws of the State of New Mexico; provided that the labor required to {*150} produce 
such printing shall be performed in a plant located in this state and which is under the 
control and management of such corporation, firm, or association.  

Your first exhibits submitted are termed Exhibit A from a miscellaneous record and 
Exhibit B from marriage record. Your question is as follows: "As these records are not 
only not ordinarily obtainable in New Mexico, but it is impossible to obtain them from 
New Mexico firms, is it legal to purchase them from nonresident firms?"  



 

 

Exhibit A is nothing more nor less than a blank sheet containing ruled lines across the 
top of same and down the sides and across the bottom. I am informed that these lines 
are not printed, but that they are machine ruled by some process in the manufacturing. 
It is my opinion that there being no printing whatever upon Exhibit A it is not within the 
terms of the Act and may be purchased from non-resident firms at the discretion of the 
purchaser.  

As to Exhibit B, the record of marriages, I must consider that your statement is true 
when you state that it is impossible to obtain the same from a New Mexico firm. This 
being true, it would certainly fall within the scope of the words "not ordinarily obtainable" 
in New Mexico and it is my belief that same may therefore be purchased from non-
resident firms.  

You state in regard to Exhibit C that same is taken from one of your Cott Indexes and 
that it is a patented system manufactured in Columbus, Ohio, and that it is impossible to 
obtain the same from New Mexico firms. This being true, even though the sheet does 
contain printing, nevertheless it is my belief that same may be purchased from non-
resident firms.  

Exhibit D is a lithographed marriage license and contains no printing. Unless the exhibit 
is printed it is not within the contemplation of the Act and a lithographed exhibit may be 
purchased from non-resident firms. A lithograph is a print reproduced from a drawing on 
stone. It means to draw or to engrave on stone and then transfer to the paper.  

Exhibit E is one of embossed letterheads. Embossed is not printing and is not under the 
terms of the Act.  

In answer to your last question, it appears to me that where it is impossible to obtain 
bids from both New Mexico firms and non-resident firms that the law does not require 
any attempt to obtain such bids from New Mexico firms. The law does not require the 
doing of any vain or futile act.  

Trusting the above will solve your problem, I am,  


