
 

 

Opinion No. 37-1705  

July 8, 1937  

BY: FRANK H. PATTON, Attorney General  

TO: Mr. Claude Gamble County Clerk Clovis, New Mexico  

{*137} As Chairman of the Legislative Committee of the County Clerks' and Treasurers' 
Association, you have submitted to this office the following questions, and I herewith 
make this attempt to the best of my ability to comply with your request.  

I presume that it is your plan to have these questions and answers mimeographed and 
distributed to the various county officials.  

The questions, together with the answers, are herewith set forth:  

1. "Should a Chattel Mortgage or a Sales Contract be filed and indexed, if it is not 
properly acknowledged?"  

The answer is in the negative. See Section 118-119 of 1929 Compilation.  

2. "Should a Bill of Sale be filed as a Chattel Mortgage?"  

A bill of sale is different from a chattel mortgage in that it conveys absolute title. It 
should not be filed or recorded unless properly acknowledged.  

3. "Should a copy of a Chattel Mortgage be filed without the accompanying of the 
Original in order that the Clerk might make comparison?"  

I find no authority for a comparison by the county clerk. If the copy is properly 
acknowledged, it is my belief that it should be accepted for filing or recording.  

4. "Should a Sales Contract be acknowledged by the Seller and the Purchaser?"  

The answer is in the affirmative. See Section 21-301 of 1929 Compilation.  

5. "If a Chattel Mortgage filed should be lost or misplaced after it has been properly 
indexed, what would be the consequences?"  

The county clerk is not concerned with this question as it is a matter entirely between 
the parties affected by the instrument, unless, of course, there is some negligence or 
misfeasance upon the part of the clerk. Then there might possibly be an action for 
damages or a removal proceeding instituted through the office of the District Attorney.  



 

 

6. "Should an assignment of a Chattel Mortgage if filed after the Mortgage itself, be 
given a new number or should it be attached to the Original Chattel Mortgage?"  

We have no statute covering this question, but it is my belief that the better practice 
would be to attach the assignment to the original chattel mortgage.  

7. "Where you have several Partial Releases, pertaining to one Chattel Mortgage and 
do not have necessary space on the margin of the Chattel Mortgage Index to show 
them all, what procedure should we follow?"  

{*138} This is a question which is only applicable to efficiency and administration. It is 
not a legal question. However, I would suggest a slip of heavy paper pasted on the 
chattel mortgage index. The proper form of release or discharge of chattel mortgages 
and of partial releases is set out in Section 6, Chapter 54, Laws of 1935. Apparently, a 
marginal release is no longer valid.  

8. "Should a copy of an instrument, pertaining to real estate be accepted for recording?"  

We have no statute covering this question, but it is my belief that the answer should be 
in the negative.  

9. "Should the Clerk permit Probate Files to be sent out of the County when requested 
by attorneys?"  

I see no objection upon proper receipt being taken from responsible attorneys.  

10. "Should the Clerk make Certified copies of a copy of Birth and Death Certificates 
when requested?"  

Original Birth and Death Certificates are kept on file in the office of the Director of Public 
Health and Section 11 of Chapter 39, Laws of 1937, provides that certified copies shall 
only be made from such originals.  

11. "Should a Clerk permit a Will to be removed from his office after such has been filed 
but has not been admitted?"  

I would answer this question in the negative and suggest that a certified copy be 
withdrawn instead.  

12. "Should a Lis Pendens be recorded or filed, if recorded what disposition should be 
made of same when the case is settled?"  

A lis pendens should be filed and not recorded. (Section 105-1101, 1929 Compilation). 
It can only be cancelled by a court order, such cancellation to show by endorsement 
upon the filed notice. (Section 105-1102, 1929 Compilation).  



 

 

13. "How should outstanding obligations against the County be taken care of if they 
should come in after the close of the Fiscal year?"  

Under the Bateman Act, obligations of the counties must be paid from revenues 
available for expenses during the calendar year or current year, and debts not so paid 
are null and void. (Section 33-4241, 1929 Compilation). However, moneys later 
collected and which belong to such current year in which the void indebtedness 
accrued, may be distributed pro rata among the creditors. (Section 33-4244, 1929 
Compilation). The current year is from January 1st to December 31st of each year.  

Much confusion exists because of the current year and the budget or fiscal year.  

In payments on indebtedness of state departments, the state auditor keeps his books 
open for about ten days after July 1st to allow time for all outstanding bills to be 
presented. I suggest the same rule could be followed to great advantage in the 
counties.  

14. "Who collects the Justice of the Peace fines and what disposition should be made of 
them?"  

The Justices of the Peace should collect their own fines and report must be made 
quarterly to the Board of County Commissioners. (Section 79-219, 1929 Compilation). 
The State Constitution by Section 4, Article XII, provides that all fines and forfeitures 
collected under general laws shall go into the current school fund of the State. The 
County Commissioners should, therefore, see that these fines are paid to the State 
Treasurer for this purpose.  

15. "Please give us a definite procedure in handling Justice of the Peace, District and 
Foreign Judgments. Can an execution be issued on a foreign Judgment?"  

It is my belief that an execution should not issue on a foreign judgment. Suit should be 
filed on the foreign judgment and then execution may issue on such judgment given in 
the New Mexico court.  

{*139} 16. (a) "To eliminate to a great extent getting files misplaced or lost, can a clerk 
invoke a rule requiring everyone desiring any files to get same from the clerk or his 
deputies and not permit them to get papers from Chattel Mortgage files and District 
Court and Probate files without the above assistance?"  

My answer is in the affirmative.  

(b) "Is there any law or precedent placing a time limit on the length of time Court files 
may remain in the possession of the one who withdraws same?"  

My answer is in the negative. This may be done, in my belief, by rule of court.  



 

 

(c) "Can any penalty be assigned by authorized agent to individuals failing to return 
such Court papers?"  

None of which I have any knowledge.  

(d) "Is it the duty of the District Court or the Clerk to prescribe rules for the proper 
custody of such papers?"  

The clerk should run his office.  

(e) "If a District Court or Probate File is lost or misplaced, what would be the 
consequences?"  

This depends. If loss is occasioned by gross incompetency, gross negligence, 
misfeasance or malfeasance of the clerk, he might be subjected to a removal from office 
proceeding. Or if damage results to any one having an interest in the matter, the clerk 
might be liable for damages.  

(f) "Are all of the papers filed in the Probate Court to be recorded? (Such is the practice 
in some counties)."  

My answer is in the negative. I see no reason for recording unless required by statute.  

17. "What disposition is to be made of the fees collected by the Clerk of the Court, other 
than those paid to a reporter, when assuming the duties of a U. S. Commissioner?"  

I am unable to answer this question, as I know nothing of the requirements of the United 
States Commissioner. This is beyond my sphere of jurisdiction.  

18. "Is it permissible to charge 25c extra each, for the acknowledgments of Marriage 
License Applications? (Such is the practice in many of the Counties in this State.)"  

For issuing a marriage license, recording and indexing it, the clerk may charge a fee of 
$ 1.00; and for recording and indexing a marriage certificate, the clerk may charge a fee 
of $ 1.00. If the application for the license is acknowledged before the clerk, he may 
charge 25c for each acknowledgment. If acknowledged before a justice of the peace or 
other officer than the clerk, then, of course, he should only charge the $ 1.00 fee. 
(Section 87-119, 1929 Compilation).  

19. "Is there a time limit as to the time when a marriage license must be returned, if so 
when?"  

There is no time limit.  

20. "Is it necessary that the Marriage Ceremony be performed in the County in which 
the license is issued?"  



 

 

The answer is in the affirmative, and we have so held a number of times.  

21. "Should the consent of the parents or guardian when sent in as a separate 
instrument be acknowledged before a Notary Public or witnesses?"  

The answer is in the affirmative. (Section 87-103, 1929 Compilation).  

22. "What is the correct seal to be used for marriage applications and also the license?"  

The Seal of the County Clerk.  

23. "It is the generally accepted custom that acknowledgments cannot be taken on 
Sunday, if so how does this affect Marriage License Applications when issued on 
Sunday?"  

It is my belief an acknowledgment may be taken on Sunday, as our laws do not prevent 
it.  

24. "Is a plea or a plea and abatement a dilatory action? (some counties {*140} charge $ 
2.00 for all dilatory actions filed in District Court, is this proper).?"  

Fees of district court clerks are prescribed by Section 34-343 of 1929 Compilation.  

The clerk should charge a regular docket fee, plus any tax imposed, (like the Supreme 
Court Building tax), and thereafter no fee is charged for filing any pleading. There is no 
fee for a plea or a plea in abatement.  

25. "What action should the Clerk take, when notice of injuries are filed under the 
Workmen's Compensation act?"  

See Section 7, Chapter 92, Laws of 1937, where all duties of the clerk are specifically 
outlined therein. It is unnecessary to copy these provisions here.  

26. "Is an instrument valid and proper when signed by executor and Notary Public under 
carbon paper? Should same be admitted to record?"  

I suppose reference is made to what is commonly called a "duplicate original". If this is 
true, the duplicate is in fact an original and should be recorded.  

27. "Is it the Clerk's duty to see that all deeds of conveyance have the proper amount of 
Internal Revenue stamps on them?"  

The answer is in the negative.  

28. "Is the Clerk responsible for collection for advertisement in the newspaper in 
Probate and District Court cases?"  



 

 

The answer is in the negative. I suppose reference is made to advertisements and legal 
notices inserted by attorneys in various cases.  

29. "Should a will be recorded before it has been admitted?"  

A will is filed and not recorded before being admitted to probate. (Section 154-201, 1929 
Compilation). After probate, or being approved and allowed, it should be recorded. 
(Section 154-222, 1929 Compilation).  

30. "Is it compulsory that the County Treasurer make distribution of receipts and 
monthly report to the Bureau of Public Health, if so why?"  

If reference is made to the County Health Fund created by Chapter 132, Laws of 1935, 
then such funds should be remitted to the State Treasurer as provided by Section 6, 
Chapter 131, Laws of 1935.  

31. "Are you compelled to take the face value of the 1935 tax sale Certificates?"  

It is my belief that the answer should be in the affirmative, although I am not sure I 
understand this question.  

32. "In order to determine classification of counties, is the valuation taken before 
exemptions are taken off or after?"  

Classification of counties is fixed and governed by the assessed valuation, as finally 
fixed for the preceding year. (Section 33-3219, 1929 Compilation). The assessed 
valuation would not, in my opinion, include exempted property.  

33. "Is there any postal regulation or law prohibiting the mailing of delinquent tax notices 
on post cards, and providing that this information should be enclosed in envelopes?"  

Under Section 141-402 of the 1929 Compilation, tax notices may be forwarded by letter 
or postcard.  

34. "After the period of redemption is over on property covered by tax sale certificates 
and property has been deeded to the state, can not this property be carried on tax rolls 
in the name of the State, thereby segregating this information and making a saving in 
notices of taxes due and delinquent?"  

It is my belief this should be answered in the affirmative.  

35. "Is it asking too much to request the Attorney General to furnish a concise manual of 
the laws pertaining to each office and when {*141} each officer is sworn in, he must sign 
a receipt to the County Clerk for a copy of same?"  



 

 

This can be done if the legislature will impose the duty upon the Attorney General and 
make an appropriation for the printing, publishing and preparation of the same. My 
office is not in a position to undertake this task under present conditions. However, a 
very complete manual can be purchased by the counties at this time from Mr. William 
Blaine of Raton, New Mexico, and I believe at a reasonable cost.  

36. "How many amended complaints would an attorney be permitted to file in any one 
case in a civil action, before there would be an additional charge?"  

A party may amend his pleadings at least once as a matter of course. Other 
amendments are discretionary with the court. I find no law requiring any additional fee.  

37. "Under Chapter 222, of the 1937 Special Session laws of the State of New Mexico, 
Section 11, provided for the payment of Supervisors for the new created wind erosion 
districts. Since such was perfected after the last Budget hearing and there being no 
provisions set out in the 1937-38 budget for the payment for such Supervisors, just how 
are the Supervisors to be reimbursed for their services rendered under this act for the 
26th Fiscal Year?"  

It may be possible to secure a revision of the budget under Chapter 233 of the Laws of 
1937. Such revision, however, must not result in increasing the total of the budgets of 
the county. All facts and request for such revision should be submitted to the State 
Comptroller.  

The above and foregoing answers to your questions will, I trust, prove of some value to 
the county officials throughout the State.  


