
 

 

Opinion No. 38-1891  

February 21, 1938  

BY: FRANK H. PATTON, Attorney General  

TO: Honorable George L. Reese, Jr., District Attorney Carlsbad, New Mexico  

{*214} Your letter of February 18th calls for an interpretation of Section 13. Article IX of 
the State Constitution in connection with your proposed bond issue for the purpose of 
constructing a municipal hospital for the City of Artesia.  

You state that the City of Artesia has certain outstanding water and sewer bonds, which, 
if considered as a part of the existing indebtedness of the city within the debt limitation 
provided in the constitutional provision, will prevent the incurring of any new 
indebtedness. You also stated your view that the constitutional provision is subject to 
two constructions. Under one construction water and sewer bonds may be issued in any 
amount regardless of existing indebtedness and when once issued they become part of 
the bonded indebtedness and must be considered when any new indebtedness is 
attempted to be created unless the new indebtedness also be for water or sewers.  

Under the second construction water and sewer bonds would not be considered as a 
part of the bonded indebtedness within the constitutional limit even after they are 
issued.  

{*215} Section 13, Article IX of the Constitution, after providing for a limitation upon the 
indebtedness of not to exceed 4% of the value of the taxable property within the 
municipality, provides specifically that such municipalities may contract debts in excess 
of such limitation for the construction or purchase of a system for supplying water or of a 
sewer system.  

I have carefully studied the case of Lanigan vs. The Town of Gallup, 17 N.M. 627, and I 
find many statements contained in the opinion which interprets and construes both 
sections 12 and 13 of said article IX, which lead me to conclude that the Supreme Court 
was of the opinion that indebtedness for water and sewer systems is entirely outside of 
the 4% limitation and should not be considered as a part of the bonded indebtedness of 
the municipality.  

In view of the specific language excepting water and sewer systems in said Section 13, 
and in view of the language used by the court in the above entitled case, it is my belief 
that sewer bonds should not be considered as a part of the bonded indebtedness within 
the constitutional limit even after such bonds have been issued.  

I believe further that this opinion is in line with opinions Nos. 547, 984 and 994 
heretofore rendered by this office in connection with this same general subject.  


