
 

 

Opinion No. 37-1816  

November 15, 1937  

BY: FRANK H. PATTON, Attorney General,  

TO: Honorable J. O. Gallegos State Comptroller Santa Fe, New Mexico. Attention: C. R. 
Sebastian, First Assistant State Comptroller  

{*190} This will acknowledge receipt of your letter dated November 13, wherein you 
inquire whether or not the Boards of County Commissioners of the several counties may 
allow a per diem reimbursement to county officers for lodging and subsistence when 
traveling on official business away from their designated place of duties.  

In addition to their regular statutory mileage or actual transportation expense, such 
county officers may, when traveling on official business within the state, be allowed a 
per diem in lieu of lodging and subsistence in such daily sum as may be approved by 
the State Comptroller, such daily sum in any event not to exceed $ 5.00 per day. 
Chapter 11, Laws of 1937.  

If such county officers travel within the State on a basis other than a per diem basis, 
then in addition to their statutory mileage or actual transportation expense, they may be 
reimbursed the expenses actually incurred and paid for lodging and subsistence, 
subject only to such rules and regulations as may be promulgated by the State 
Comptroller with reference thereto, pursuant to Chapter 11, Laws of 1937.  

If such county officers are traveling outside of the state on official business and such out 
of state travel has been first approved by the Governor in writing, then, in addition to 
their statutory mileage or actual transportation expense, they may be allowed such sum 
daily for lodging and subsistence as may be approved by the Governor in writing, 
subject further to such rules and regulations as may be promulgated by the State 
Comptroller with reference thereto, pursuant to Chapter 11, Laws of 1937.  

In your letter you inquire whether a County Sheriff must first obtain permission of the 
Governor whenever it is necessary to cross into another state in pursuit of criminals. 
Ordinarily these matters are covered by our extradition statutes and when the Governor 
approves the application for requisition of a fugitive from justice, he has clearly 
approved the out of state travel. However, you probably have in mind cases which may 
arise in border counties where a sheriff might, in hot pursuit, follow a fugitive across the 
state line for assistance in his immediate apprehension. In such cases, naturally, the 
sheriff could not conveniently stop his pursuit and first obtain written permission from 
the Governor for the out of state travel for the purpose of reimbursement. Such an 
emergency should be considered an exception by reason of necessity from the 
provisions of Chapter 11, Laws of 1937, pertaining to out of state travel. No doubt, 
approval in writing by the Governor of payment or reimbursement for lodging and 
subsistence after the sheriff's return to the state should be sufficient. Such cases arise 



 

 

very infrequently, but when they do, every doubt should be resolved in favor of allowing 
reimbursement to such officers.  

Trusting that the foregoing sufficiently answers your inquiries, I am  

By: FRED J. FEDERICI,  

Asst. Atty. Gen.  


