
 

 

Opinion No. 39-3090  

April 6, 1939  

BY: FILO M. SEDILLO, Attorney General  

TO: Mrs. E. C. Gonzales, Wagon Mound, New Mexico.  

{*32} This is in response to your letter dated {*33} April 3rd wherein you inquire whether 
the administrator of an estate has the right to appoint one appraiser and the Probate 
Judge appoint the second one. You also inquire as to who appoints the appraisers for 
the Bureau of Revenue.  

This office, in opinions Nos. 1697 and 1721, has already held that Chapter 181 of the 
Laws of 1937, which, among other things, provides that the appraisers in probate 
matters are appointed by the Bureau of Revenue and hold office at its pleasure, 
repealed Section 47-205 of the 1929 Compilation, as amended by Chapter 65 of the 
Laws of 1935, from which the Probate Judges and the executors and administrators 
derived their authority to appoint appraisers.  

The probate court, executors, and administrators, therefore, no longer have any 
authority to appoint appraisers.  


