
 

 

Opinion No. 39-3111  

April 20, 1939  

BY: FILO M. SEDILLO, Attorney General  

TO: Mr. B. G. Dwyre, State Highway Engineer, Santa Fe, New Mexico. Attention: Mr. L. 
D. Wilson, Right of Way Engineer  

{*40} By your letter dated April 18 you make inquiry with reference to the Act of 
Congress commonly referred to as the "Fair Labor Standards Act of 1938" (Public -- No. 
718 -- 75th Congress).  

Specifically, you inquire whether the Act applies to the employees of the State Highway 
Commission.  

The Act in question defines the term "employer" and expressly excludes any state or its 
political subdivisions as follows:  

"Sec. 3 (d). 'Employer' includes any person acting directly or indirectly in the interest of 
an employer in relation to an employee but shall not include the United States or any 
State or political subdivision of a State, or any labor organization (other than when 
acting as an employer), or anyone acting in the capacity of officer or agent of such labor 
organization."  

The Act also defines the word "state" as follows:  

"Sec. 3 (c). 'State' means any State of the United States or the District of Columbia or 
any Territory or possession of the United States."  

An employee of the State Highway Commission is, in my opinion, an employee of the 
state. See Looney vs. Stryker, 31 N.M. 557, 249 P. (2d) 112, where the Supreme Court 
of this state held as follows:  

"The State Highway Commission is an agency of the State and not a separate body 
politic or corporate."  

Since an employee of the State Highway Commission is an employee of the state, and 
since the state is expressly excluded from the term "employer" in the Federal Fair Labor 
Standards Act of 1938, it necessarily follows that the State Highway Commission and its 
employees do not come under the Federal Act.  

By: FRED J. FEDERICI,  

Asst. Atty. Gen.  


