
 

 

Opinion No. 39-3176  

June 17, 1939  

BY: FILO M. SEDILLO, Attorney General  

TO: Mrs. Grace J. Corrigan, Superintendent of Public Instruction, Santa Fe, New 
Mexico.  

{*64} In your letter of June 12 you inquire in effect whether Chapter 233, Laws of 1939, 
dealing with purchases of goods made by various governmental agencies, affects 
purchases of goods which are not in excess of $ 200.00, particularly insofar as the 5% 
preference given to New Mexico merchants is concerned.  

The Act is clear that in purchases exceeding {*65} $ 500.00 the purchaser is required: 
(1) to advertise for bids in local newspapers for at least once each week for two 
consecutive weeks. (2) to accept the lowest responsible bidder meeting specifications, 
or reject all bids. (3) give a 5% preference to the New Mexico merchant submitting the 
bid as against out-of-state merchants likewise submitting bids.  

In purchases involving the expenditure of more than $ 200.00 but less than $ 500.00, 
the purchaser is required: (1) to obtain at least three bona fide written bids but no 
advertisement for bids need be published. (2) Accept the lowest responsible bidder 
meeting specifications, or reject all bids. (3) Give a 5% preference to New Mexico 
merchants submitting bids as against out-of-state merchants submitting bids.  

In purchases of $ 200.00 or less, the purchaser is clearly not required to advertise for 
bids and, as a matter of fact, is not required to obtain bids of any kind.  

The question remaining under this last situation, however, is whether in this type of 
purchase ($ 200.00 or less), the purchaser must nevertheless purchase his goods from 
a New Mexico merchant unless he can show at least a 5% saving by purchasing from 
an out-of-state merchant. In other words, does the Act in any way attempt to bind or 
guide the policy of purchasers when the purchase at any one time involves an 
expenditure of $ 200.00 or less?  

I believe the Act must of necessity be construed as in no way affecting purchases of $ 
200.00 or less, but rather that the Act operates and is effective only with purchases of $ 
200.00 or more. In other words, the Act calls for bids only on purchases of $ 200.00 or 
more, and when the purchaser has before him these various bids, from New Mexico 
merchants as well as out-of-state merchants, the law states that the purchaser must buy 
from the New Mexico merchant unless the out-of-state merchant under bids the New 
Mexico merchant by at least 5%.  

To require, in purchases of $ 200.00 or less, that preference be given to the extent of at 
least 5% to New Mexico merchants, would in effect wipe out the $ 200.00 starting point 



 

 

requiring bids because in order for a purchaser of a $ 10.00 item to know whether he 
may safely purchase the same from an out-of-state merchant, he would of necessity 
have to call for bids also from merchants within the state in order to ascertain if he was 
making the out-of-state $ 10.00 purchase at a saving of 5% over the purchase if made 
within the state. This in effect would require the purchaser to call for bids on a $ 10.00 
purchase which is clearly not the intention expressed in the Act.  

In order to give a definite meaning to that portion of the Act which says that purchases 
involving an expenditure of more than $ 200.00 shall be by competitive bid, it becomes 
necessary to hold that the Act as a whole was intended to apply only to purchases 
which at any one time involve the expenditure of more than $ 200.00, and that in 
purchases of $ 200.00 or less the matter is left to the sound discretion of the purchasing 
boards or agencies as to whether such boards or agencies shall give preference to New 
Mexico merchants in their purchases, and also as to whether such boards or agencies 
care to call for bids in such cases.  

By: FRED J. FEDERICI,  

Asst. Atty. Gen.  


