Opinion No. 39-3115
April 25, 1939
BY: FILO M. SEDILLO, Attorney General

TO: Mrs. Grace J. Corrigan, Superintendent of Public Instruction, Santa Fe, New
Mexico.

{*40} In your letter of yesterday you inquire: "In taking the school census, in accordance
with Senate Bill No. 63 passed by the 1939 Legislature, should there be included
children who are not yet five years of age but who will be by the time school
commences in the fall?"

In my opinion the answer to this question is that they should be included. Senate Bill
No. 63 is Chapter 62 of the Laws of 1939 and amends Section 120-816, 1929
Compilation, which provided for a census to be made on or before August first.

Under this old law it was held by this office on December 18, 1936, Opinion No. 1493,
that a person who lacked a few days of being 21 on August first should be included in
the census, in other words, that the date stated in the act, that is, August frist, should

govern.

No significance was given to the fact that the census was required to be made "on or
before August 1st." The act apparently was interpreted as requiring a census to be
made as of August first. Under that act this interpretation was reasonable because the
census was required to be made shortly prior to the beginning of the school year, and
within the school year during which the school monies were to be distributed upon that
enumeration.

The new act, however, requires that the census be taken on or before April 15 of each
year, and the census so taken is to be used for the distribution of the school monies for
the following fiscal year. This statute undoubtedly was enacted for the {*41} purpose of
carrying into effect the constitutional provision in Article XlI, Section 4, of the
Constitution requiring distribution of the current school fund '‘among' the school districts
of the state in the proportion that the number of children of school age in each district
bears to the total number of such children in the state."

Clearly the Constitution contemplates that the money for a particular year shall be
distributed in accordance with the number of children of school age during that year. It
does not define what school age is. The age used with respect to admission of school
children, so I am informed by the Department of Education, is 5 to 21. In stating those
ages as the ages to be used in the school census, the Legislature no doubt had in mind
those ages as being "school ages."



If so, it is my opinion that the intent of the Legislature was to require a census of the
children of school age for the following school year, and that the criterion for the taking
of the census should be what children are between the ages of 5 and 21 at the time
when the school term begins. They and none other constitute the children of school

age.
| realize that this construction may not be exact, but | believe it is nearer to what the
constitution requires with respect to the distribution of school monies, for which purpose

the census is provided, and that the act should be construed with reference to the object
sought to be accomplished.

By: A. M. FERNANDEZ,

Asst. Atty. Gen.



