
 

 

Opinion No. 39-3172  

June 9, 1939  

BY: FILO M. SEDILLO, Attorney General  

TO: Mr. F. S. Merriau, City Attorney, Raton, New Mexico.  

{*62} This will acknowledge receipt of your letter dated June 7 making certain inquiries 
as to Chapter 236, Session Laws of 1939, being the so-called New Mexico Liquor 
Control Act.  

Ordinarily this office does not give rulings to others than state departments and district 
attorneys. However, since the matters about which you make inquiry are without doubt 
of immediate interest to municipalities throughout the state, we will be glad to give you 
our views and forward a copy of this opinion to the New Mexico Division of Liquor 
Control.  

Your first inquiry is whether or not a municipality in this state will have power to cancel 
or revoke the license of any licensee within the municipality for violations of ordinance 
provisions enacted by said municipality under the powers extended them by said 
Chapter 236.  

A careful reading of Sections 302 (d), 702 (c), 801, 802, 1101, 1102, 1103, and 1105 of 
the Act will disclose that the state, through its Bureau of Revenue and Chief of Division 
of Liquor Control, is the sole and only licensing authority under the Act. The state and 
not the municipality issues the license. All the municipality may do, in this respect, is to 
require the payment of an annual non-prohibitive municipal license tax in the nature of 
an occupation tax for the privilege of the licensee to operate within the municipality 
under his state license. The licensee obtains his right to sell alcoholic liquors not by 
virtue of any municipal license, but rather by virtue of a state license plus the payment 
or tender to the municipality of the municipal license or occupation tax, according to the 
terms of the municipal ordinance imposing the same.  

If this is so, the municipality issues no license and therefore can cancel or revoke no 
license, and the state license may be revoked only by the state through the Chief of the 
Division under authority of Section 302 (g). This does not necessarily mean, however, 
that the municipality may not enact or adopt penal ordinances subjecting the licensee to 
fines and imprisonment in the municipal jail for violations of municipal ordinances which 
are not inconsistent with the State Liquor Control Act.  

In view, therefore, of the legislative intent expressed in the Act as aforesaid, we must of 
necessity answer your first inquiry in the negative.  

Your second inquiry is in effect whether or not a municipality may require a bond {*63} 
to the municipality as a condition precedent to the issuance of the license.  



 

 

If what has just been said above with reference to cancellations and revocations of 
licenses is correct, it follows that if the state, and not the municipality, is the licensing 
authority, then the state and not the municipality may require bond as a condition 
precedent to the issuance of the license. Specific provision therefor is found in Section 
702 (b) of the Act which requires the applicant for state license to furnish a bond in the 
sum of $ 1,000.00, conditioned for the payment of all penalties which may be incurred 
under the provisions of the Act, the form and nature of the surety of such bond to be 
prescribed by regulations by the Chief of the Division of Liquor Control.  

This is the only provision found in the Act requiring bond. The Act does, under Section 
1103, permit municipalities to collect the payment of the annual license or occupation 
tax in installments and ordinarily it might be said that in such cases the municipality 
might require a bond from the licensee to secure the payment of this annual tax. 
However, Section 1103 expressly prohibits municipalities even in such cases from 
requiring bonds, said section providing that "no bond shall be required to secure the 
payment of the deferred installments, but that the remedy for the collection thereof shall 
be that provided in Section 1105 of this Act."  

In view again of the legislative intent expressed in the Act as aforesaid, we must 
necessarily answer your second inquiry also in the negative.  

By: FRED J. FEDERICI,  

Asst. Atty. Gen.  


