
 

 

Opinion No. 39-3230  

August 5, 1939  

BY: FILIO M. SEDILLO, Attorney General  

TO: Mrs. Jessie M. Gonzales, Secretary of State, Santa Fe, New Mexico.  

{*90} I have given consideration to your oral request for opinions on the matters detailed 
in the various letters which you handed to me from clerks and other registration officials, 
and I will attempt to answer the various questions without going into detail as to my 
reasons for such conclusions.  

1. In my opinion the registration clerks are to be paid for all registration affidavits which 
are filed by the county clerk, and the registration board should certify the proper number 
for payment when determined by themselves or their clerk.  

2. Section 25 of Chapter 152, Laws of 1939, the registration act, provides that 
registration clerks shall "each" receive "as compensation the sum of ten cents (10c) for 
each person so finally registered." The Registration Director, Miss Hoffman, issued 
instructions to the effect that the two clerks "should canvass together." I think this is a 
reasonable construction of the statute, and it follows that each of the clerks is to be paid 
ten cents (10c) in rural districts, and five cents (5c) in municipal corporations, for each 
person registered.  

3. The county clerk is directed by Section 8 of the above act to file the registration 
affidavits "if in proper form," and she determines whether the affidavits are "in proper 
form" before filing. The statute makes no other provision for inspection by any particular 
official to discover errors in the affidavit; but since the registration clerks are to be paid 
only for voters so properly registered as to be entitled to filing, the registration board 
personally or through its clerk must be advised before payment with respect to the 
sufficiency of the registration affidavits turned in, and they or their clerk should inspect 
the affidavits for that purpose. Clearly, since the clerk must do this also as county clerk 
to determine whether they are entitled to filing, the clerk is the proper person to do so as 
such county clerk and for the board of registration as its clerk. As a practical matter, the 
one determination should serve both purposes, and the registration clerks should be 
paid for all registrations entitled to filing and filed by the clerk, and for none others.  

4. When a person offers to register in person with the county clerk, the county clerk 
cannot accept registration by married women in any manner except under the name of 
the husband as required by Section 6 of the act; but if registration affidavits are received 
by mail or are turned in by registration clerks wherein married women have registered in 
their own names, they should be accepted for filing by the county clerk, as this does not 
vitiate the registration affidavit. This has been held by this office in a prior opinion to 
your office.  



 

 

5. Whether a registration affidavit is executed with the full name of the voter, or with only 
his initials, it must be accepted for filing by the county clerk when received by mail or 
turned in by a registration clerk. Likewise the registration by a widow or a divorced 
woman in her own name or the name of her husband, or with the initials of her husband, 
is entitled to filing.  

6. The name of the elector as printed at the top of the registration affidavit is as much a 
part of the affidavit, under the statute, as his signature. If instructions were followed, the 
registration clerks printed the full name of the elector as given to them. In my opinion 
the proper and practical manner of typing the name at the bottom of the registration 
affidavit is as printed at the top of the affidavit, and then in parenthesis underneath 
there should also be typed the name as signed to the affidavit, when different from that 
printed at the top. This will also help in cases where the registration clerks printed the 
name of a married woman in the proper manner but she signed under her given name. 
By having both names printed, the signature in parenthesis, the registration affidavit 
may be more easily located by the election judges. The purpose of the law is to secure 
legal voters their right of franchise, and this right should not be lost by mere clerical 
errors in form. The original affidavit will be before the judges of election, and in cases of 
doubt they can require the voter to make the signature and compare it with the original 
before permitting a voter to vote where his manner {*91} of signing the same makes it 
ambiguous.  

7. The statute and the affidavit forms require considerable information for the purpose of 
identification, to assist the election judges and to insure that persons masquerading in 
the name of absent voters may not cast a ballot in the name of such absent voter; and it 
should be at all times insisted that as much information as possible be given for that 
purpose. However, so long as the voter gives his name and swears to the fact that he is 
or will be at the time of the ensuing election at least twenty-one years of age and a 
resident of the state, county, district and municipality for the requisite time, and 
executes the affidavit by signing and swearing thereto, the affidavit in my opinion is in 
proper form and should be filed. Only a lack of any one of the above requisites would 
vitiate the registration affidavits. The precinct and election district, and the municipality if 
any, must of course be shown to make the registration valid.  

By: A. M. FERNANDEZ,  

Asst. Atty. Gen.  


