
 

 

Opinion No. 39-3217  

July 20, 1939  

BY: FILO M. SEDILLO, Attorney General  

TO: Mrs. Jessie Gonzales, Secretary of State, Santa Fe, New Mexico. Attention: Miss 
Violet C. Hoffman  

{*85} As I understand your request of July 19, 1939, you want to know whether 
registration clerks may register only residents and electors of the precinct and voting 
divisions to which such registration clerks have been appointed, or whether they may 
register those within the district who are legal voters of another precinct or voting 
division.  

The matter is governed by Chapter 152 of the Laws of 1939. This Act is couched in 
simple, direct language, unusually free from unnecessary technical requirements. Its 
purpose is to obtain as complete registration and identification of voters as possible, in 
order that those entitled to vote may not be disfranchised, and those not so entitled may 
not vote or be voted fraudulently. All provisions of the Act are directed towards this 
single objective. This should be kept in mind in the interpretation and administration of 
the Act.  

It is to be observed, first of all, that the registration unit under the Act is the county. The 
ultimate filing, custody and proof of registration is with the county clerk. The master 
registration record (See Section 38) for the entire county is alphabetically arranged in 
one single unit. (See Section 8). For the use of the election judges a separate list is kept 
for each precinct. If a voter moves from one precinct {*86} to another, or if a new 
precinct or election district is created, the registration affidavit is merely transferred from 
one of the latter lists to the other. (Sections 13 and 16). On the other hand, if an elector 
moves out of the county, he must register anew in the new county of his residence and 
the old registration is cancelled. (Section 14).  

Section 2 of the Act provides:  

"Any qualified elector may register by filling out and executing the affidavit of 
registration in triplicate hereinafter provided for and filing the original and 
duplicate of same with the county clerk of the county in which such elector resides in 
the manner hereinafter provided."  

Section 11 provides that, "the registration clerks shall meet for the registration of 
electors at such place in each precinct or election district as shall be designated by the 
Board of Registration." It does not say registration of electors of the district.  

As the name indicates, the registration clerks are merely local "clerks," with power to 
administer the oath required, placed in each precinct for convenience in the registration 



 

 

of all electors of the county; and, if so, the words "electors" in Section 2 and 11 and 
"qualified electors in their precinct or election district" in Section 25 mean qualified 
electors of the county, which as above stated, is the registration unit under this Act. The 
simplicity of the Act indicates careful attention in drawing it, and it is significant that in 
prescribing the qualifications of registration clerks in the third paragraph of Section 10, it 
is specifically stated that each clerk shall be "a qualified elector of the precinct or 
election district for which appointed." This plainly indicates that the Legislature did not 
understand the words "electors in the precinct" used in the first paragraph of the same 
section with respect to the clerks, and the words, "electors in the precinct or election 
district" in Section 25 to mean "electors of the district." It is clear that the Legislature 
appreciated the distinction between the two phrases, and had it intended to limit the 
authority of the registration clerks to the registration of electors of the district, it would 
have used the latter phrase.  

Section 25 provides that for the purpose of obtaining the first permanent registration, the 
registration clerks shall make a canvass from house to house. If, in that canvass, they 
are to pass up electors in those houses whose voting residence is in another district, 
then no provision is made for the canvass of such electors. Must electors so situated 
make a trip to see the county clerk, or the registration clerks in their home precinct, 
despite the fact that next door to them there may sit registration clerks with the 
necessary registration affidavit blanks available?  

Such an interpretation is not within the spirit and purpose of the law as above stated. In 
my opinion, the voters may register with the county clerk, or may execute the affidavit of 
registration anywhere before any registration clerks or other officials authorized to 
administer the oath required for the registration affidavit. The vital requirement is that 
the voter fill out and execute the proper registration affidavit, and that it be filed in 
duplicate with the county clerk. The means through which these two things may be 
accomplished are unimportant, and, in my opinion, have no effect upon the validity of 
the registration.  

By: A. M. FERNANDEZ,  

Asst. Atty. Gen.  


