
 

 

Opinion No. 39-3256  

August 23, 1939  

BY: FILO M. SEDILLO, Attorney General  

TO: Mr. C. R. Sebastian, State Comptroller, Santa Fe, New Mexico.  

{*97} In your recent letter you state that a question has been raised in some counties 
with reference to the employment of a purchasing agent for the county. You inquire 
whether such employment is in conflict with Chapter 58, Laws of 1939, which provides 
that there shall be no compensation for county officials except as "authorized by law."  

In 1915 a complete salary statute was adopted, and as a part of that statute Section 6 
provided that "no county officer shall accept or receive to his own use, or for or on 
account of any deputy or deputies, clerk or clerks appointed by him or employed in his 
office, or for or on account of expenses incurred by him or by any such deputy or 
deputies, clerk or clerks, or for or on account of his office, any salary, compensation, 
allowance, fees or emoluments in any form whatsoever, other than as by this act 
allowed." This Section 6 appears as Section 33-3206, 1929 Compilation, and Chapter 
58 of the Laws of 1939 is merely an amendment to that section changing the last five 
words so as to read "other than authorized by law." It will be observed that since that 
salary statute other separate statutes have been enacted providing for additional 
assistants and additional salaries, one of which may be found in Section 34-428, 1929 
Compilation, and it is quite likely that the legislature amended this section so that there 
would be no conflict.  

At any rate, it is my opinion that if purchasing agents could be employed by the county 
commissioners prior to this amendment, they can be so employed now; that if the 
legislature had intended to prohibit the practice of employing purchasing agents or other 
employees, it would have used language clearly indicating that intention, and that the 
change above referred to is not sufficient for that purpose.  

As early as 1930 the State Tax Commission, so I am informed, approved the 
appointment of a purchasing agent in at least one county as a separate employee 
appointed by the county commissioners, paid {*98} by them from county funds, and 
answerable to them only. Since that time budgets have been approved in some 
counties making provision for such employee. Clearly the administrative departments of 
the state, including no doubt the Comptroller's office, have considered that the county 
commissioners had the power to employ such an agent under its general powers.  

In this I believe they were correct. These powers are contained in Sections 33-3601, 33-
4213 and 33-4215, 1929 Compilation, the latter of which confers upon such boards the 
power to "have the care of the county property and the management of the interests of 
the county in all cases where no other provision is made by law." This last one was 



 

 

stated by Justice Parker in State v. Montoya, 20 N.M. 104, at 113, to contain "an 
exceedingly broad grant of power."  

The general rule is that county commissioners are without power to employ a person to 
perform acts which are part of the official duties imposed by statute on another county 
or state officer, or where the matter of employment of persons for particular services is 
expressly and fully covered by statute, but "with these limitations county boards have 
implied power to employ such agents and servants as may be required for county 
purposes and which are not otherwise provided for by statute or by the state 
constitution; and the wisdom and expediency of making a particular contract of 
employment is within the exclusive discretion of the board." 15 C.J. 546.  

It is my opinion, therefore, that county commissioners may in their discretion appoint 
purchasing agents or other servants necessary to efficiently carry out the business of 
the county.  

By: A. M. FERNANDEZ,  

Asst. Atty. Gen.  


