
 

 

Opinion No. 39-3299  

October 13, 1939  

BY: FILO M. SEDILLO, Attorney General  

TO: Mr. R. F. Apodaca, Superintendent of Insurance, State Corporation Commission, 
Santa Fe, New Mexico.  

{*113} In response to your letter of October 10, please be informed as follows:  

1. An insurance company licensed and classified under Class 2, as a casualty company 
(Section 7, Chapter 138, New Mexico Session Laws of 1937) may not transact a title 
guaranty insurance business in this state under the same license.  

Title guaranty insurance, under our statute is classified as a separate and distinct class 
of insurance, to-wit: Class 4. See Section 7, Chapter 138, Laws of 1937.  

The same section 7 of the statute specifically provides as follows:  

"No company shall be authorized to transact any kind or kinds of business other than 
those enumerated in its respective class."  

2. Further, answering your letter, may I state that I find nothing in our statutes 
prohibiting the same company from qualifying and being licensed to sell both Class 2 
and Class 4 insurance.  

As a matter of fact, the law contemplates that this be permissible. Section 71-153, New 
Mexico Statutes, Annotated, 1929 Compilation, referring to Section 71-152 as amended 
by Section 7 of Chapter 138, {*114} Laws of 1937, expressly provides as follows:  

"Separating reserves to companies writing more than one form of insurance. Every 
company licensed to transact more than one form of insurance, as defined in the 
preceding section, shall maintain separate and distinct reserves for insurance so 
transacted, and shall keep a separate account of all receipts in respect to each form of 
insurance, as defined in the preceding section, and of all disbursements in respect to 
each form of insurance; Provided, however, that nothing in this section shall require the 
investments of the company applicable to such separate and distinct reserves to be 
kept separate from any other investments; and further provided, that nothing in this 
section shall be construed as preventing the company from declaring dividends out of 
profits of any particular form of insurance, or allocating such profits either in part or in 
whole to its general surplus."  

If, therefore, the same company fully qualifies under both the third and fourth 
paragraphs of Section 6 of Chapter 138, Laws of 1937, and complies with Section 71-



 

 

153, supra, that company may be classified and licensed to transact both forms of 
insurance, to-wit: Class 2 and Class 4.  

FRED J. FEDERICI,  

Asst. Atty. Gen.  


