
 

 

Opinion No. 39-3280  

September 18, 1939  

BY: FILO M. SEDILLO, Attorney General  

TO: Mr. Walter A. Koons, Regional Counsel, PWA, Region No. 5, Electric Building, Fort 
Worth, Texas.  

In re: Legal MLC/f.  

OPINION  

{*105} In your letter of September 14 you make two inquiries:  

First you inquire as follows:  

"1. Do the provisions of the workmen's compensation laws for New Mexico require 
every employer of four or more workmen engaged on public works construction in the 
State of New Mexico to take out and carry workmen's compensation insurance in the 
name of such employer, provided such employer has elected to come within the 
provisions of such laws?"  

A reading of our Workmen's Compensation Act would seem to disclose an unequivocal 
legislative intent requiring those employers who elect to come under the provisions 
thereof to file with the proper clerk of the district court "good and sufficient undertaking 
in the nature of insurance or security" for the payment of claims that might arise against 
the employer under the Act, unless this requirement is dispensed with by certificate of 
the proper district judge. Section 156-103, New Mexico Statutes, Annotated, 1929 
Compilation. See also Chapter 92, New Mexico Session Laws of 1937. This 
requirement of "insurance or security" would likewise apply to public works construction 
if the work involved is such as to be classified as extra hazardous within the meaning of 
the Act. See Section 2 of Chapter 178, New Mexico Session Laws of 1933, and 
Sections 1 and 6 in Chapter 92, New Mexico Session Laws of 1937.  

Your second inquiry is as follows:  

"2. Where a principal construction contractor on public works constructions enters into a 
sub-contract for a portion of the work covered by the principal contract (and said 
principal contractor having elected to come within the provisions of the Act) may the 
employees of such subcontractor be covered by the workmen's compensation 
insurance policy of the principal contractor by attaching an appropriate rider to the policy 
of such principal contractor, assuming that the subcontractor has also elected to come 
within the provisions of the Act?"  



 

 

There is very little that I can add as to my views on this phase of your inquiry other than 
to refer you again to our previous correspondence had with you in March of 1938. See 
Attorney General's Opinion No. 1914, a copy of which I enclose herewith for your further 
information.  

Where both the principal contractor and the subcontractor elect to come within the 
provisions of the Act, an arrangement may, no doubt, be worked out as a matter of 
contract wherein complete coverage may be had under the same general policy, 
provided, however, that both the principal contractor and the independent 
contractor are parties to the insurance contract and are parties insured therein. 
However, I do not believe that the employees of the sub-contractor would be fully 
protected in a contract of insurance entered into merely between the insurer and the 
original contractor as the insured, notwithstanding the attachment of a rider to the 
original policy unless, by virtue of the rider, the sub-contractor is actually made a party 
to the insurance contract.  

Ultimately this is a matter which the contractors and sub-contractors involved and the 
insurer must specifically cover by way of contract with the end in view of giving the 
employees of the sub-contractor full protection.  

My views are expressed from the standpoint of the employee of a sub-contractor who, 
in case of injury, sues the insurer of the principal contractor and the insurer raises the 
defense that there is no liability because the principal contractor is not liable for injuries 
sustained by the employee of an independent contractor, and in this connection we 
again refer you to the New Mexico authorities cited in our former correspondence to 
you, supra.  

In other words, my views are based on the idea of giving the employee of a 
subcontractor unquestionable coverage. In this, {*106} I may be taking too narrow a 
view, and courts might well hold that the arrangement outlined in your letter could give 
such employees ample coverage. No doubt a proper contract of insurance would be 
executed giving both the employee of the principal contractor and the employee of the 
subcontractor full and complete coverage, in which case compliance could be had with 
the law by filing originals or duplicate copies of the contract of insurance with the proper 
clerk of the district court on behalf of both principal contractor and the subcontractor.  

Trusting the foregoing will be of some additional information to you, I am.  

By: FRED J. FEDERICI,  

Asst. Atty. Gen.  


