
 

 

Opinion No. 39-3342  

November 24, 1939  

BY: FILO M. SEDILLO, Attorney General  

TO: Colonel Hugh M. Milton II, President of College New Mexico State College of 
Agriculture and Mechanic Arts, State College, New Mexico.  

{*122} In your letter of November 23rd you ask the following questions:  

"1. Is a member of the Board of Regents who resides in the immediate {*123} vicinity of 
the college entitled to the per diem of $ 4.00?  

2. If a board member has not been reimbursed during a previous appointment can a 
subsequent Board authorize the payment of the per diem for such periods which he 
served during a previous administration? To be more specific a Board member has 
served for a period of four years and did not draw a per diem therefor. After being 
reappointed a request was made for a per diem for all days served in the previous 
appointment. Can the present Board authorize the reimbursement therefor?"  

Section 11, Chapter 238 of the Session Laws of 1939, reads as follows:  

"No allowance shall be made for lodging and subsistence in excess of $ 4.00 per day."  

It further provides that all expenses for such purpose shall be allowed only when 
incurred and paid in conformity with rules and regulations issued by the State 
Comptroller, who is authorized and directed to issue such rules and regulations not in 
conflict with the provisions of said Act. The State Comptroller has issued rules and 
regulations wherein he has held that all members of the Board of Regents are entitled to 
the per diem of $ 4.00.  

The Board of Regents may authorize the payment of the per diem during the fiscal year 
that said board serves, but it cannot authorize the payment of the per diem for such 
periods which a board member might have served during previous fiscal years.  

Trusting that the foregoing sufficiently answers your question, I am,  


