
 

 

Opinion No. 40-3474  

March 12, 1940  

BY: FILO M. SEDILLO, Attorney General  

TO: Mr. Joe J. Tafoya, Hot Springs, New Mexico.  

{*142} In response to your letter of March 11 making certain inquiries with reference to 
municipal elections, please be informed as follows:  

In the first place, before anyone can vote in a municipal election the official registration 
affidavit of the voter must show on its face that he is a resident within the limits of the 
municipal corporation. Section 24, Chapter 152, Laws of 1939.  

Unless the affidavit so shows on its face such a voter cannot vote at a municipal 
election in any event.  

Further answering your inquiries, please be informed that the mere fact that a person 
temporarily removes himself from the limits of the municipal corporation does not 
deprive him of the right to vote in municipal elections especially if he has moved back 
into the municipality and is living there at the time of the election. Of course, residence 
is a matter of intention, and intention is an abstract thing of the mind that can be 
gathered only from a person's declarations, acts, conduct, etc.  

The statutory definition of residence for election purposes is found in Section 1 of 
Chapter 153, Laws of 1939, and is as follows:  

"A person's residence is his fixed habitation to which when absent he intends to return."  

Trusting the foregoing will be of some information to you, I am,  

By: FRED J. FEDERICI.  

Asst. Atty. Gen.  


