
 

 

Opinion No. 41-3681  

January 9, 1941  

BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General  

TO: Mr. James C. Enloe Attorney at Law Socorro, New Mexico  

{*21} This will acknowledge receipt of your letter of January 6 wherein you request an 
opinion on the following questions:  

"Is the authority of a Board of County Commissioners broad enough to permit them to 
employ a private auditing firm to audit the records of a former Board of County 
Commissioners?  

Does a Board of County Commissioners have the authority to subpoena the members 
of a former Board of County Commissioners to appear before them to answer questions 
as to the whereabouts of certain alleged county property which was never turned over 
to the new Board?  

May a County Board of Education refuse to pay a clerk chosen by the County 
Superintendent of Schools when there has already been a provision made in the budget 
for such clerk?"  

As to the first question, it is my opinion that the board of County Commissioners has 
authority to employ a private auditing firm to audit the records of a former board of 
county commissioners provided that they first receive the approval of the State 
Comptroller in accordance with the provisions of Chapter 233, Section 4 of the Laws of 
1937. Of course, in addition to receiving the approval of the State Comptroller, it is 
necessary that the county have sufficient money in its budget to pay for the said 
auditing.  

With respect to question two, it is my opinion that the board of county commissioners 
has no authority to subpoena members of a former board of county commissioners to 
appear before them to answer questions, etc. This power is not an inherent power of a 
board of county commissioners, and because of this, it is necessary that specific 
authority be found in the statute allowing such a body as a board of county 
commissioners to subpoena witnesses before they shall have any such authority. There 
is no statute in New Mexico granting a board of county commissioners such power, and 
it is therefore my opinion that they have no such power.  

With reference to question three, it is my opinion that if the county board of education 
has given their consent to employ said clerk, as provided in Chapter 120, Section 405 of 
the 1929 Compilation, then the clerk is entitled to pay, and the county board of 
education cannot refuse to pay. On the other hand, if all of the provisions of Chapter 



 

 

120, Section 405 of the 1929 Compilation have not been met, in all probability the 
county board of education may refuse to pay said clerk.  

Trusting that the foregoing sufficiently answers your inquiries, I am,  

By HOWARD F. HOUK,  

Asst. Atty. General  


