
 

 

Opinion No. 41-3877  

August 23, 1941  

BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General  

TO: Mr. C. R. Sebastian State Comptroller Santa Fe, New Mexico  

{*91} In your letter dated August 19, 1941, you inquire whether county treasurers may 
issue a tax deed upon property which is delinquent for taxes in cases where no tax sale 
certificate has been issued. If the sale was conducted by the treasurer who is still the 
present incumbent there is no question but that such treasurer would have authority to 
execute the tax sale certificate any time during the term of his office.  

Chapter 39, Laws of 1935, provides that upon failure of the outgoing treasurer to 
execute tax sale certificates upon property sold by him for delinquent taxes the 
incoming treasurer may execute such certificates provided he does so within three 
months from and after the time he takes office. However, the Supreme Court of this 
state, in the case of Foster vs. Bennett 44 N.M. 618, 107 Pac (2) 321 held that since the 
provisions of Section 1, Chapter 39, Laws of 35, is not named in the curative provision 
as one of the defenses which may be asserted against a tax title, it is not available after 
the tax deed has been executed.  

In view of this decision, while acting as attorney for the Tax Commission. I have advised 
county treasurers in cases where the previous treasurer failed to execute tax sale 
certificates, and where the period of redemption has expired and the state is entitled to 
a tax deed, to proceed to execute a tax sale certificate and immediately thereafter to 
execute a tax deed to the state. This has been done in the past in several instances, 
and in view of the fact that the State Tax Commission is charged with the duty of 
notifying the former owner of the fact that the state has acquired title to the property, I 
do not believe that such procedure is in any manner to be questioned. However. I would 
not and do not advise county treasurers to execute a tax sale certificate in violation of 
the 1935 law above cited before the period of redemption has expired, nor would I 
advise that a tax sale certificate and tax deed be executed after the period of 
redemption has expired in the event the same were being executed to a private 
purchase.  

Trusting this sufficiently answers your question, I am  

By C. C. McCULLOH  

Asst. Atty. General  


