Opinion No. 41-3879
August 23, 1941
BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General

TO: Mr. Hugh M. Milton II, President New Mexico State College of Agriculture and
Mechanic Arts State College, New Mexico

{*92} Receipt is acknowledged of your letter dated August 21, 1941, enclosing Pamphlet
No. 91 containing a copy of the Act of July 2, 1862, of Congress appearing in 12
Statutes 503, and known as the First Morrill Act together with amendments thereto
down to the Bankhead-Jones Act of June 29, 1935.

You ask for an opinion interpreting the meaning of the proviso appearing in the 1941
appropriation bill, being Chapter 212, Laws of 1941, at Page 465. As the same pertains
to the New Mexico College of Agriculture and Mechanic Arts it is provided as follows:

"Provided that this appropriation shall be contingent upon charging non-resident
students not less than One Hundred Fifty Dollars ($ 150.00) per year, based on a nine
month school year; providing that any student having graduated from a non-resident
high school shall be considered a non-resident unless he or she shall have spent not
less than twelve (12) months in residence in the State of New Mexico after becoming
twenty-one (21) years of age while not attending school, or whose parents are legal
resilients of the state; and provided further, that non-resident summer school students
shall be charged Fifteen Dollars ($ 15.00) per summer session."

The legislature ,at least since 1935, has provided a minimum tuition fee to be charged
to nonresident students, and in the 1941 law the legislature has defined or interpreted
the meaning of a nonresident student who has graduated from a non-resident high
school. This definition, however, only applied to the particular class which is covered
thereby, and general common law rules would apply to the definition of nonresidents not
covered by this act.

In your letter you state that in the past you have required nonresident tuition fees to be
paid by any person who has graduated from a high school in any state or county other
than New Mexico, regardless of the age of the student or the residence of the parents.
Under the express provisions of the law above mentioned, the legislature has provided
that a student whose parents are legal residents of this state shall not be considered a
non-resident regardless of the fact that he may have attended high school outside of the
state and graduated from such high school. This same conclusion has already been
reached by this office in Opinion No. 3815.

Your next question is with reference to discrimination against non-resident students in
view of the Morrill act above mentioned supplemented by the Bankhead-Jones Act
under which your school receives from the Federal Government approximately $



76,000.00 per year. Aside from the restrictions pertaining to the use of the funds
contained within these acts, such acts would not and do not restrict the power of the
legislature and the Board of Regents to make reasonable classification as a basis for
charging tuition, and since admission to a state college or university is not a matter of
right, but is merely a privilege granted by the legislature, a classification upon the basis
of residence or non-residence, in my opinion, is a reasonable classification and does
not violate the 14th amendment of the United States Constitution nor Article Il, Section
18 of the State Constitution. 11 C.J. 996: 18 N.M. 388, at Page 412.

{*93} Your next question is whether the tuition charge provided for non-resident
students may be waived in the case of children of men in the military service who may
be non-residents of this state. Since the legislature made no exception whatever as to
men in military service but laid down a strict rule to the effect that all non-resident
students should be charged tuition fee of $ 150.00 in my opinion the Board of Regents
would have no authority to waive such tuition fee as to any non-resident student
regardless of the fact that the parent of the student may be in military service.

Your next question is relative to students whose parents have recently moved to
Washington, D. C. to aid in the defense program. You state that the first three years of
high school training of such students was received in New Mexico and the last year was
received in Washington D. C., and your question is should such students be considered
as non-residents under this law. Article VII, Section 4 of the State Constitution provides
as follows:

"No person shall be deemed to have acquired or lost residence by reason of his
presence or absence while employed in the service of the United States or of the state
nor while a student at any school."

If the parents are employed by the Federal Government, their legal residence under this
constitutional provision would remain in New Mexico, and while a student is out of the
state attending school elsewhere, such student, if he has a separate residence apart
from his parents would not lose his legal residence in New Mexico.

Your next question is relative to non-resident students who have been paying a non-
resident tuition of $ 100.00 for previous years, and your question is whether such
students will now be compelled to pay an additional $ 50.00 This question has already
been answered by this office by Opinion No. 3832, Paragraph 2, and the answer is that
regardless of the consequences, all non-resident students must be charged the tuition
fee as provided in the 1941 appropriation bill.

As to the last question you inquire whether students who have graduated from an out-
of-state high school but whose parents are residents of New Mexico should be
considered as non-resident students under this law. The provision of the law itself
answer this question in these words: "or whose parents are legal residents of the state."”
In my opinion, if a student's parents are legal residents of the state and the student is
still a minor and living with his parents, the residence of the parents would be the



determining factor, and such student should be considered a resident of this state and
not be required to pay the non-resident tuition fee required by this law.

For your information, | am enclosing copies of opinions No. 3695, 3815, 3832, and 3833
which have been rendered by this office in the past and which are pertinent to your
consideration and may be of some value to you and the Board of Regents in
determining whether the non-resident tuition fee should be charged in individual cases.
Trusting that this sufficiently answers your questions | am.

By M. M. McCCLLOH,

Asst. Atty. General



