
 

 

Opinion No. 41-3882  

August 27, 1941  

BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General  

TO: Mr. Rex French State Treasurer Santa Fe, New Mexico  

{*94} In your letter dated August 25, 1941, you inquire whether bonds of the Gallup 
Municipal School District dated February 1, 1921, issued under the provisions of 
Chapter 105, Laws of 1919, must be called on the interest bearing date pursuant to 
Section 120, Chapter 701, 1929 Compilation, in the event that refunding bonds are 
issued.  

Chapter 105, Laws of 1919, Section 3, provides that bonds issued thereunder are 
redeemable at the pleasure of the board of education at any time after ten years. 
Section 120-701 of the 1929 Compilation provides in part as follows:  

"When sinking funds sufficient to retire one or more term bonds shall have been 
accrued, the county, municipal, independent or union board of education shall be (by) 
lot select the bond or bonds to be called for redemption at the next interest date and the 
county treasurer shall notify the holders of said bond or bonds by publication in a 
newspaper * * *."  

I believe that this above quoted section would only pertain to calling of bonds where 
there are sufficient funds available with which to retire the same and would not 
necessarily apply where refunding bonds are contemplated.  

Section 90-1101 of the 1929 Compilation provides as follows:  

"That the governing body of any county, municipality, or school district in the state may 
with the approval of the state tax commission issue negotiable coupon bonds, to be 
denominated refunding bonds, for the purpose of refunding bonds, for the purpose of 
refunding any of the bonded indebtedness of such such county, municipality, or school 
district, now existing or hereafter created, which has or may hereafter become due and 
payable or which has or may hereafter become payable at the option of such county, 
municipality or school district, or by consent of the bondholders, or by any lawful means 
and for the payment or redemption of which there shall not be funds available in the 
treasury of such county, municipality, or school district."  

It is to be noted that under this section a municipal school district may call optional 
bonds by consent of the bondholders and if the bondholders consent and are willing to 
surrender the bonds, it is my opinion that the same may be called at any time without 
waiting for the interest bearing date where refunding bonds are contemplated.  

By C. C. McCULLOH,  



 

 

Asst. Atty. General  


